Yuhlanan ve saldırıya uğrayan Bakanlar polis kordonunda çıkabildi

Haber Giriş : 19 Mayıs 2006 11:13, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay 2. Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenazesinde bakanlara öfke kusuldu. "Katil hükümet" sloganları arasında bazı vatandaşların saldırısına uğrayan bakanlara pet şişe fırlatıldı. Durum gerginleşince Abdüllatif Şener, Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül ve Osman Pepe polis kordonu arasında arka kapıdan camiyi terk ettiler.

DANIŞTAY 2.Dairesi üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenaze töreni hükümete ve bakanlara yönelik protesto gösterilerine sahne oldu. Törenlere katılan binlerce kişi, hükümeti istifaya davet eden sloganlar atarken, bazı göstericiler de bakanlara saldırdılar ve pet şişeler fırlattılar. Bakanlar, Kocatepe Camii'ndeki törenden polis kordonu altında güçlükle çıkabildiler.

İLK TÖREN İÇİŞLERİ'NDE

Özbilgin'in cenazesi ilk olarak İçişleri Bakanlığı önüne getirildi. Burada bakanlar Abdullah Gül, Abdüllatif Şener, Beşir Atalay, Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül, Hilmi Güler, "Mollalar İran'a, katil Erdoğan, katil hükümet" sloganları ile karşılandı.

KOMUTANLAR YÜRÜDÜ

Törene katılmayan Kuvvet komutanları Sıhhıye Orduevi'nden yürüyerek Danıştay'ın önüne geldiler. Askerler, vatandaşlar tarafından alkışlarla karşılandılar. Bu sırada, "Atatürk'ün ordusu, şeriatın korkusu" sloganı atıldı. Adını vermek istemeyen bir kadın elindeki "Uyanın" yazılı bir pankartla Gül'e vurdu. Kalabalıktan bir kadın da Gül'e yumruk atmak istedi.

ASKERE SEVGİ

Cenaze Kocatepe Camii'ne giderken Danıştay üyeleri, hakimler ve savcılar ile avukatlar cüppeleriyle eşlik ettiler. Korteje, öğretim üyeleri, rektörler ve vatandaşlar da katılırken kalabalık her geçen dakika büyüdü. Çevredeki tüm binaların pencere ve balkonları alkışlayan insanlarla doldu. Bu sırada "Hükümet istifa" sloganları atan, Atatürk posteri ve Türk bayrakları açan vatandaşlar, "Türkiye laiktir laik kalacak" diyerek Özbilgin'in Türk bayrağına sarılı tabutuna karanfiller yağdırdılar. Genelkurmay Başkanı Hilmi Özkök ve komutanlar, Kocatepe Camii'ne girişlerinde "İyi ki varsınız. Yaşasın asker!" sloganları yükseldi.

AKSU'YA TAŞ VE PET ŞİŞE

Kocatepe'de bakanlara büyük tepki gösteren katılımcılar, hükümet aleyhine sloganlar attılar. "Hükümet istifa, Susma sustukça vatan elden gidiyor, Katil Başbakan, Katil iktidar, Katiller dışarı, AKP dışarı, Tayyip istifa, Şehidimiz burada, Hain katiller, Amerikan imamı satamasın vatanı, Tayyip türbanı al başına çal, Millet burada Tayyip nerede, Laiklik düşmanı Meclis Başkanı, Mollalar İran'a, Yargıya uzanan eller kırılsın, Katil Hükümet, Katil AKP, Yaşasın Atatürk Cumhuriyeti, Yaşasın asker, Mollalar İran'a" sloganları durmaksızın Kocatepe avlusunu inletti. İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu'ya taş atmaya çalışan bir protestocu son anda engellendi. Ancak protestoculardan biri Aksu'ya içi su dolu pet şişe fırlatınca ıslanmaktan kurtulamadı.

BAKANLARA POLİS KORDONU

Yuhalanan bakanlar Abdüllatif Şener, Abdülkadir Aksu, Vecdi Gönül ve Osman Pepe, protestolar karşısında polis kordonu arasında arka kapıdan camiden ayrıldılar. Bakanların arabaları camiden uzaklaşırken protestocular pet su şişeleri fırlattılar. Pepe'nin aracı "Katiller" sloganları altında bazı göstericiler tarafından yumruklandı.

PEPE'YE POLİS KASKI

Kocatepe Camii'nden polis kordonu altında ayrılan Çevre Bakanı Pepe, darbelerden korunmak amacıyla polis kaskı giydi. Protestolar nedeniyle kendi makam aracına ulaşamayan Pepe, TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu'nun makam aracına bindirilerek camiden uzaklaştırıldı. Adalet Bakanı Cemil Çiçek'e Kocatepe Camii avlusunda büyük tepki gösterildi. Cenazenin bulunduğu katafalkın önüne gelen Çiçek protestocuların arasına sıkışıp kaldı. Protestocular Türk bayrağı ve Atatürk posterini Çiçek'in yüzüne kadar yaklaştırdılar. Çiçek, avludaki tünelden koşarak uzaklaşmaya çalıştı. Ancak protestocular bakanı kovaladılar.

SEZER'E KARANFİL BAYKAL'A YUH

Cumhurbaşkanı Sezer'e ise tam tersine sevgi gösterisinde bulunuldu, "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganı atıldı. Baykal'a da cami avlusunda "İstifa edin. Beceriksizler sizin yüzünüzden bu adamlar iktidarda" diye bağırıldı.

MUMCU'YA: ONLARDANSIN

Erkan Mumcu'ya "Sen de onlardan birisin. Ne yüzle buraya geldin" lafları atıldı. İkindinin ardından kılınan cenaze namazından sonra Özbilgin'in cenazesi, Karşıyaka Mezarlığı'nda toprağa verildi.

Zor anlar

DANIŞTAY 2.Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in cenazesinde, protestolardan en çok nasibini alanlardan biri Dışişleri Bakanı Abdullah Gül oldu. Adını vermek istemeyen bir kadın, pankartla Gül'ün yanına geldi. Başka bir kadın ise bir anda Gül'e yaklaştı ve bakana vurdu. Gül saldırıdan polislerin yardımıyla kurtuldu. Abdüllatif Şener 'e koruması yardımcı olmaya çalıştı. Ancak vatandaşlar bakanı kolundan çekip bağırdılar. Cemil Çiçek arkada kapıya koşarkan vatandaşlar tarafından kovalandı. Osman Pepe'ye ise pet şişe fırlatıp, yuhaladılar. Polisler bakana kask taktılar. Bakanlar çok zor anlar yaşarken, polis kordonuna alınıp caminin arka kapısından dışarı çıkarılabildiler.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber