HSYK 'sert bildiri'ye hazırlanıyor, gözler Bakan Çiçek'te

Haber Giriş : 21 Mayıs 2006 15:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

HAKİMLER ve Savcılar Yüksek Kurulu, (HSYK) Danıştay'a yapılan saldırı nedeniyle açıklama yapma kararı aldı. Yüksek Kurul'un açıklamasının sert üslup içereceği bildiriliyor.

Danıştay 2'nci Dairesi'ne yapılan silahlı saldırıyı protesto etmek için Anayasa Mahkemesi Başkanı Tülay Tuğcu, Yargıtay Başkanı Osman Arslan ve Danıştay Başkanı Sumru Çörtoğlu'nun Anıtkabir'e çıkarak, Şeref Defteri'ne ortak metin yazması ve imzalamasına karşın Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun suskunluğunu koruması tepki çekti. Yüksek Kurul'un, tüm Türkiye'yi yasa boğan saldırı ve sonrasında yaşanan protestolarla ilgili Başkanvekili Celal Altunkaynak'ın başkanlığında bir durum değerlendirmesinde bulunduğu öğrenildi. Edinilen bilgiye göre HSYK, olayları ve değerlendirmeleri inceledi, sonrasında da saldırıyı kınayan bir açıklama yapma kararı aldı.

Gözler Çiçek'te

Hafta başında yapılacağı öğrenilen yazılı bildiri öncelikle Yüksek Kurul üyelerinin biraraya geleceği toplantıda ele alınacak. HSYK'nın Başkanı olan Adalet Bakanı Cemil Çiçek'in bu toplantıda yer alıp almayacağı netlik kazanmadı. Yüksek Kurul üyelerinin imzasını taşıyacak olan bildiride, Danıştay 2'nci Dairesi Üyesi Mustafa Yücel Özbilgin'in ölümüne, Daire Başkanı Mustafa Birden, Üyeler Ayla Gönenç ve Ayfer Özdemir ile Tetkik Hakimi Ahmet Çobanoğlu'nun yaralanmasına neden olan saldırının sert bir dille kınanacağı öğrenildi. Cemil Çiçek'in Yüksek Kurul üyeleri tarafından kaleme alınacak olan bildiriye imza atıp atmayacağı da henüz bilinmiyor.

Yüksek Kurul, hakim adayları ile avukatlıktan alınacakların mülakatının ve mevcut yargıçlardan da Teftiş Kurulu'na alınacak müfettişlerin atanmalarının bakanlıkça yapılmasının yargıda siyasallaşmayı da artıracağını belirtmişti. Yargının daima en güçlüye karşı en güçsüzü koruyabilecek kudret ve kuvvette tutulduğu ifade edilen açıklamada, yargının onur ve güvenilirliğinin şahsi ve siyasi düşüncelere vasıta yapılmaması gerektiği vurgulanmıştı. Bu açıklama, Çiçek'in özel ricasıyla gecikmeli olarak yapılmıştı. Yüksek Kurul'un tarihinde ilk kez böyle bir açıklama yaptığı belirtilirken, Çiçek ile Müsteşarı Fahri Kasırga bu bildiriye imza atmamıştı.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber