Piyasalar tepetaklak, borsa dipte faiz zirvede

Haber Giriş : 22 Mayıs 2006 16:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Piyasalarda iki haftadır etkili olan satış dalgası bugün de tüm kuvveti ile devam etti.

Yurtdışı borsalardaki keskin düşüşler, yeniden alevlenen faiz tartışmaları ve yoğun yabancı satışı borsayı son altı ayın dibine indirdi. Dolar sert bir hareketle 1.50 YTL'nin üzerine çıkarken, faiz oranları da yüzde 16 seviyesini aştı.

Borsa günü yüzde 8.3 düşüşle 36 bin 351 puandan tamamladı. İşlem hacmi ise 1.7 milyar YTL olarak kaydedildi.

Borsada altı ay öncesine dönüş

Borsada açılışın ardından gelen satışlar gün boyu hız kesmeden devam etti. Endeksin hiçbir desteğinde tutunamadığı izlenirken, yabancı fonların önderliğindeki satışlar borsayı 2005 kasım ayındaki seviyesine indirdi.

Borsadaki satışların temelinde yurtdışındaki hareketler yatıyor. Sabah açılışta Hindistan Borsası'nda görülen yüzde 10'luk kayıp ve ardından işlemlere ara verilmesi İMKB'yi de tetiklerken, Hindistan ile Türkiye'yi aynı kulvarda gören yatırımcılar Türkiye'de de satışa geçti. Avrupa borsaları da benzer şekilde gelen sert satışlarla dibe oturdu ve son dört ayın dibine indi.

Düşüşte IMF Başkanı Rodrigo Rato'nun 'FED'in faizleri artırmaya devam etmeye mecbur kalabileceği' yönündeki açıklamaları ve Avrupa'da da daha büyük artışlar görülebileceği yönündeki ifadesi de etkili oldu.

İçeriye dönüldüğünde ise uzmanlar, Türkiye'deki temaslarını tamamlayan IMF'den Türkiye'ye gelen sağlık harcamaları ve para politikası ile ilgili uyarıların düşüşe etki yaptığını ifade ediyorlar.

Kritik destek kırıldı

İMKB'de etkili olan satışlar endeksi çok kritik olarak ifade edilen 37 bin 500-700 bandının da altına getirdi. Uzmanlar, söz konusu bölgenin 2003 yılı mart ayında 8 bin 792'den başlayan uzun vadeli yükseliş trendinin devamı açısından oldukça önemli bir seviye olduğuna işaret ediyorlar.

Endeksin yarın da bu bölgenin altında kapanış yapması düşüşün daha da derinleşmesine ve teknik bekleyişlerin de tamamen bozulmasına yol açabilir. Uzmanlar, bu durumda endekste üç yıldır süren yükseliş trendinin sona erebileceğini ve 37 binin altında yeni bir düşüş kanalının açılabileceğini belirtiyorlar.

Uluslararası piyasalardaki hareketlerin izlenmeye devam edileceği borsada, yurtdışında faiz artışları ile ilgili tartışmalar ve içerde alternatif piyasalardaki hareketler borsanın yönünü belirleyecek. Özellikle yurtdışındaki hareketlere dikkat çeken analistler, dışardaki borsalarda yön yukarı dönmeden İMKB için de yükselişin çok zor olduğunu belirtiyorlar.

Dolar ve faiz yükseliyor

Borsada çok sert bir düşüş yaşanırken, dolar ve faiz ise yükselişini devam ettirdi.

Dolar kuru gün boyu alıcılı bir seyrin ardından kapanışa yakın 1.5150 YTL seviyesine yükseldi ve yüzde 3'e yakın değer kazandı.

Gelişmekte olan piyasalarda yaşanan fiyat düşüşünden Türkiye'nin de nasibini aldığı yorumunu yapan döviz piyasası uzmanları, likitide düşük olduğu için hareketlerin çok hızlı ve keskin olduğuna dikkat çekerken, yurtdışı piyasalar durulmadan Türkiye'de de bir durulma beklenmemesi gerektiğini belirtiyorlar

İMKB Tahvil ve Bono Piyasası Kesin Alım Satım Pazarı'nda işlem gören 9 nisan 2008 vadeli tahvilin, bugün valörlü işlemleri bileşik yüzde 15.70'ten kapandı. Yarın valörlü işlemlerde ise faiz oranları yüzde 16'yı da aştı ve yılın zirvesindeki hareketini sürdürdü.

cnntürk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber