'İmralı Cezaevinin fiziki koşulları iyi'

İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin İmralı Cezaevine 16-17 Ocak 2013 tarihinde yaptığı ziyarete ilişkin raporda, cezaevinin fiziki koşullarının iyi olduğu belirtildi.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 13 Mart 2014 14:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
'İmralı Cezaevinin fiziki koşulları iyi'

Avrupa Konseyi bünyesinde faaliyet gösteren İşkence ve Kötü Muameleyi Önleme Komitesi'nin (AİÖK), İmralı Cezaevine 16-17 Ocak 2013 tarihinde yaptığı ziyaretle ilgili rapor ile buna ilişkin Türk hükümetinin yanıtı kamuoyuna açıklandı.

Komite raporunda, Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 125. maddesine göre, ''vatana ihanet'' suçundan idam cezasına çarptırılan ve AB uyum yasaları ile idam cezası kaldırıldığı içinİmralı Cezaevinde ömür boyu hapse mahkum edilen Abdullah Öcalan ile 6 mahkumun kaldığı F-tipi cezaevinin fiziki koşullarının iyi olduğu belirtildi.

Mahkumlarla ilgili kötü muamele şikayeti gelmediği ifade edilen raporda, mahkumların tam tersine cezaevi personelinin kendilerine iyi davrandığı değerlendirmesinde bulundukları kaydedildi.

Raporda, daha önce yapılan tavsiyeler doğrultusunda Öcalan'a televizyon verilmesinden memnuniyet duyulduğu ifade edildi.

Komite raporunda, mahkumların havalandırmaya çıkarılma saatlerinin hafta sonları da içinde olmak üzere iki misli artırılmasından (günde iki kez iki saat) memnuniyet duyulduğu kaydedildi. Raporda, Öcalan dışındaki mahkumların dört saatlik havalandırmadan faydalandığı belirtildi.

Öcalan'a cezaevi idaresi tarafından verilen disiplin cezalarının sona erdiği kaydedilen raporda, buna rağmen Öcalan'ın hala günde iki kez bir saat havalandırma faaliyetlerine katıldığı belirtilerek, bu sürenin diğer mahkumlar gibi günde iki kez, kez iki saat olması tavsiye edildi.

Mahkumlara hücre dışında görüşme ve beden hareketleri imkanları tanınmasından memnuniyet duyulduğu belirtilen raporda, İmralı'ya transfer olan mahkumların havalandırma faaliyetlerinde bir araya gelmeleriyle ilgili daha fazla bilgi talep edildi ve beden hareketleri için kullanılan alanın bununu için kullanılabileceği tavsiyesi yapıldı.

Raporda, Öcalan'ın da bedensel hareketler için dışarıyı çıkarıldığında diğer mahkumlarla bir araya gelmesine olanak sağlanması istendi.

Mahkumların avukatları ile görüşmelerine de değinilen raporda, Türk yetkililerden, İmralı'daki mahkumların arzu ettiklerinde avukatları ile ilgili görüşmelerinin sağlanması ile ilgili tedbirleri vakit geçirilmeden alması talep edildi.

Mahkumların yakınları ile görüşme biçimleri ile ilgili getirilen düzenlemelerden memnuniyet duyulduğu ifade edilen raporda, bu görüşmelerin bir saat sürmesi konusunda yetkililerden teyit beklendiği bildirildi.

Mahkumlara iki haftada bir 10 dakika telefonla görüşme imkanı tanındığı kaydedilen raporda, bu imkanın Öcalan'a da tanınması tavsiye edildi.

İmralı'daki sağlık hizmetlerinin yapılan tavsiyeler doğrultusunda iyileştirilmesinden memnunluk duyulduğu ifade edilen raporda, mahkumlara disiplin yaptırımı olarak 14 günden fazla tecrit cezası verilmemesi istendi.

Bağımsız uzmanlardan oluşan Komite, üye ülkelerdeki cezaevi ve karakolları haber vermeden teftiş etme hakkına sahip. Ziyaretlerle ilgili raporlar, daha sonra karar organı bakanlar komitesine aktarılıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber