Kök hücre tedavisi, kongrede ele alınacak

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği tarafından 20-23 Mart'ta Kocaeli'de düzenlenecek Uluslararası 1. Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi'nde, Türkiye ve dünyadaki, kök hücre tedavisiyle ilgili çalışmaların sonuçları açıklanacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Mart 2014 15:13, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kök hücre tedavisi, kongrede ele alınacak

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Derneği Başkanı Prof. Dr. Erdal Karaöz, 20-23 Mart 2014'te Kocaeli'de düzenlenecek Uluslararası 1. Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi'nde, Türkiye ve dünyada, kök hücre alanındaki klinik çalışmaların ele alınacağını söyledi.

Hilton Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Karaöz, tıbbın geleneksel tedavi yöntemleriyle tedavi edemediği bazı hastalıklar olduğunu, bunlar için kök hücreler, doku organ mühendisliği teknikleri ve gen tedavilerinin 21 Yüzyılda çok önemli hale geldiğini, bu nedenle geçen yıl dernek kurduklarını kaydetti.

Kök hücre kullanarak labaratuvarda kalp kası hücreleri ürettiklerini vurgulayan Karaöz, "Hastalara yardımcı olmak istiyoruz. Kök hücre hassas bir konu, istismara açık. İnsanlar, yurt dışında kök hücre tedavisi yapılacağı söylenerek, yüksek miktarda paralar talep edilerek kandırılıyor. Tedavisi tıbben mümkün olmayan hastalar, neyi varsa satıp, yurt dışına giderek dolandırılıyorlar. Biz bunlara engel olmak istiyoruz. Bu hastaların tedavisinin Türkiye'de yapılması için destek olmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'de son 3 yılda kök hücre konusunda epey mesafe alındığını belirten Karaöz, "Sağlık Bakanlığı'ndan izin almak koşuluyla ve hastadan asla herhangi bir ücret talep etmeden, kök hücre deneme tedavileri yapılabiliyor. Bakanlığın izin verdiği 30'u aşkın klinik insan denemesi, değişik hastanelerde halen devam ediyor" diye konuştu.

- Diğer ülkelerdeki durum

Kök hücre tedavisinin çok pahalı bir teknoloji olduğunu ve her şeyi devletten beklememek gerektiğini vurgulayan Karaöz, ABD'nin kök hücre tedavilerine milyon dolarlık bütçeler ayırdığını, Güney Kore'nin kök hücre tedavileri için bir vadi kurduğunu, Japonya'nın bu alanda sıçrama yaptığını, İsrail'e ise Türkiye'den hastaların gittiğini, İran'ın da dünyadaki ilk 10 ülke arasında yer aldığını söyledi.

Karaöz, her yerde hücre üretilerek nakil yapılamayacağını, uygun koşullarına sahip laboratuvarlara ihtiyaç olduğunu belirterek, Türkiye'de kök hücre konusunda bir kaç tane birim olduğunu, Kocaeli Üniversitesi'nde bir ar-ge merkezlerinin bulunduğunu ve evrensel bilime 40'a yakın araştırma sonucu sunduklarını anlattı.

- Embriyodan kök hücre yasak

İnsan embiyosundan laboratuvarda kök hücre yapıldığını, ancak Türkiye'de bununla çalışmanın yasak olduğunu belirten Karaöz, 2005'ten beri konulan bu tür yasakların, araştırma yapılabilmesi için kaldırılması gerektiğini söyledi.

Çoğunlukla herkesin göbeğindeki yağ dokusunda, saçının dibinde, kemik iliklerinde, plesanta ve kordon kanında gibi hemen hemen her yerde olan kök hücrenin kullanıldığını anlatan Karaöz, bu hücrelerin kas ve kardiyovasküler hastalıklarda kullanıldığını anlattı.

Bu konuda yaptıkları bir çalışmayı da paylaşan Karaöz, omiriliğinde hasar oluşturulan bir fareye kök hücre verilerek, ciddi iyileşme belirtileri saptadıklarını, hayvanın 28 günde arka ayaklarını da kullanarak yürüdüğünü söyledi. Bunları insanlarda da yapmak istediklerini kaydeden Karaöz, bu konuda çalışmalarını sürdürdüklerini belirtti.

- Kongrede sunulacak çalışmalar

Dernek olarak 20-23 Mart 2014'te Kocaeli'de düzenleyecekleri Uluslararası 1. Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongresi hakkında bilgi veren Karaöz, kongrede Türkiye ve dünyada kök hücre alanındaki klinik çalışmaların açıklanacağını ve tartışılacağını söyledi.

Karaöz, kök hücre kullanılarak gece körlüğü tedavisi, kadavradan alınan bir organdaki hücrelerin tamamen arındırılarak, tekrar kök hücrelerle donatılıp yeni bir organ yapıp canlıya nakli konusu, kök hücreden yapılan kas, ince bağırsak nakilleriyle birlikte uygulanan kök hücre, beyin tümörü için uygulanan aşı yöntemi gibi çalışmaların açıklanacağını anlattı.

Bu şekilde böbrek, akciğer, mesane gibi organların yapılabileceğini ifade eden Karagöz, hücreleri yeniden programlayarak kanserleri yenme konusunda laboratuvarda çalışmalar yapıldığını, kadavradan alınan nefes borusunun hücrelerinden arındırılarak kök hücre ile donatılıp takrar hastaya nakil yapılabildiğini kaydetti.

Kök Hücre ve Hücresel Tedaviler Kongre Sekreteri Doç. Dr. Serdar Kabataş da, beyin cerrahisi konusunda ciddi çalışmalar olduğunu, 2006'da Amerika'da yapılan çalışmada ileri evre beyin tümörü olan hastalarda kök hücre aşısının uygulandığını, Türkiye'de de bu yönde çalışma yaptıklarını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber