Adayların sosyal medya karnesi

İstanbul, Ankara ve İzmir'in belediye başkan adaylarının sosyal medya platformlarını kullanım performanslarını inceleyen Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, ABD’li ve Avrupalı politikacıların aksine Türk adayların, bu platformları etkili biçimde kullanamadıkları sonucuna vardı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 17 Mart 2014 15:16, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Adayların sosyal medya karnesi

Türkiye'nin en büyük üç büyükşehrin belediye başkan adaylarının sosyal medya karnesi belli oldu. İstanbul, Ankara ve İzmir'in belediye başkan adaylarının sosyal medya platformlarını kullanım performanslarını inceleyen Yaşar Üniversitesi akademisyenleri, ABD'li ve Avrupalı politikacıların aksine Türk adayların, bu platformları etkili biçimde kullanamadıkları sonucuna vardı.

Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ferah Onat ve Arş Gör. Cudi Kaan Okmeydan, İstanbul, Ankara ve İzmir büyükşehir belediye başkan adaylarının son bir ayda resmi Twitter hesaplarında yazdıklarını inceledi.

Çalışmada, AK Partili adayların, CHP'li ve MHP'li adaylara göre daha çok takipçi sayısına ulaşırken, aday tarafından gerçekleştirilen paylaşımın daha çok kişiyle paylaşılması anlamına gelen "retweet" edilme oranının en yüksek CHP'li adaylarda olduğu sonucuna varıldı.

Ferah Onat, ülke nüfusunun neredeyse yarısının Facebook veya Twitter hesabına sahip olduğunu, henüz kararını verememiş seçmenleri etkilemek için sosyal medyanın etkin bir yöntem olabileceğini kaydederek, "Türkiye'de bunu başarabilen ve sosyal medyada vatandaşla diyalog haline girebilen aday sayısı çok az" dedi.

Yaklaşık 12 milyon Twitter ve 35 milyon Facebook kullanıcısına sahip Türkiye'de, bu platformlar üzerinden vatandaşlarla rahatlıkla diyalog haline geçilebileceğini ancak bu avantajı politikacıların değerlendiremediğini ifade eden Onat, şu bilgileri verdi:

"Belediye başkan adaylarının resmi Twitter hesapları üzerinden ilettikleri mesajlar, takipçileri tarafından retweet ediliyor. Böylece takipçiler, adayın ilettiği mesajı hesaplarında paylaşarak, kendi takipçilerinin de söz konusu mesaja maruz kalmalarını sağlıyorlar. Adaylar tarafından atılan bir tweetin binlerce kişi tarafından retweet edilmesi, tek bir mesajın çok kısa sürede yüz binlerce kişiye ulaşmasına imkan veriyor ancak adayların bu avantajlardan yeterince faydalanamadıklarını, hatta sosyal medyada zoraki bir varlık gösterdiklerini görüyoruz. Henüz kararını verememiş seçmenleri etkilemek için sosyal medya etkin bir yöntem olabilir çünkü mesaj sayısı arttıkça etkisi de o kadar artıyor. Adaylar, özellikle alternatif arayış içinde olan seçmene bu yolla ulaşabilir. Yine mevcut oy oranınızı korumak için de sosyal medya paylaşımlarına önem vermeniz gerekiyor."

- Obama sosyal medya ile fark attı

Seçimlerde sosyal medyayı profesyonel ekipleriyle etkin bir şekilde kullanan ABD Başkanı Barack Obama ve Avustralya Başbakanı Julia Gillard'ın büyük bir başarı elde ettiğini hatırlatan Cudi Kaan Okmeydan ise şunları kaydetti:

"Türk politikacıların şu anda Twitter'ı iyi değerlendiremediklerini söyleyebiliriz. Ellerinde büyük bir nimet var ancak çoğunu ya danışmanı ya da bizzat kendisi etkin bir şekilde kullanmıyor. Vatandaşlarla karşılıklı bir diyalog gerçekleştirilemediği için de Twitter tek yönlü bir mesaj gönderisi olarak kalıyor. 2014 Yerel Seçimlerine katılacak olan adayların mutlaka seçim sonrasında da sosyal medya platformlarında var olmaları ve bu platformlar üzerinden hedef kitleleri ile karşılıklı iletişim içinde olmaları gerekiyor. Bu bağlamda, sosyal medya platformları üzerinde varlıklarını sürekli kılmaları ve profesyonel destek almaları sosyal medya platformlarını süs olarak değil etkin bir medya olarak kullanmalarını sağlayacaktır."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber