30 istihbarat şubeye soruşturma

Yasadışı dinleme kayıtlarının 17 Aralık operasyonundan önce Emniyet'in veri tabanından kopyalanıp daha sonra silindiği ortaya çıktı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 09 Mayıs 2014 06:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
30 istihbarat şubeye soruşturma

Paralel yapının yasadışı dinleme ve fişleme faaliyetlerinde merkez olarak kullandığı belirlenen emniyet istihbarat şubelerine "telekulak" soruşturmaları başlatıldı. Polis Başmüfettişleri tarafından ilki Adana'da başlatılan "Yasadışı Dinleme ve Kayıt Altına Alma Soruşturması"nın benzeri 29 büyük kentin istihbarat şubelerine sıçradı. İstanbul'da sözde "Selam Terör Örgütü" adı altında aralarında gazetecisinden işadamına kadar değişik mesleklerden 2 binin üzerinde kişiyi yasadışı dinlediği tespit edilen, Adana'da ise bazı hakim ve savcıları dinlediği belirlenen "paralel kulak" için çember daralıyor. Adana'da geçen ay başlatılan "Yasadışı Dinleme Soruşturması" kapsamında 2'si Emniyet müdürü 9 polis hakkında, hapis cezası istenmişti. Çıkarıldıkları mahkemece tutuklanıp ardından nöbetçi mahkeme tarafından serbest bırakılan ve 47'şer yıl hapis cezasıyla yargılanan 9 polise açılan bu dava ilk oldu. Şüphelilerin istihbaratçı kimlikleriyle dikkat çektiği Adana'daki telekulak soruşturması, aynı suç içerikleriyle 29 büyük ile daha yayıldı. Aralarında, İstanbul, Ankara, İzmir, Sakarya, Gaziantep, Samsun ve Mersin'in de bulunduğu 30 ilin Emniyet müdürlüklerindeki İstihbarat Şubelerde yürütüldüğü öğrenilen telekulak soruşturmalarının, "yasadışı dinleme, fişleme ve kayıt tutma" iddialarıyla başlatıldığı bildirildi.

AÇIĞA ALINAN MEMURLAR VAR

Şüpheli sayısının soruşturma dosyaları incelendikçe arttığı, bazı illerdeki memurların da açığa alındığı kaydedildi. Soruşturma, Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki skandalı da ortaya çıkardı. Ülke genelindeki tüm istihbarat şubelerde yapılan dinlemelerin kayıt sırasında ve sonrasında EGM'deki veri tabanına yüklendiği, 17 Aralık'tan önce bu kayıtların kopyalandığı ve operasyonların ardından silindiği belirlendi. Öte yandan, İstanbul merkezli yapılan operasyonun ardından dün Ankara Emniyeti'nde 66'sı terörle mücadelede görevli çoğu amir, başkomiser ve komiser 110 polisin yeri değiştirildi.

FERİT ZENGİN/SABAH


İSTİHBARATIN 4 YILLIK ARŞİVİNİ SİLDİLER

LEVENT ALBAYRAK/AKŞAM

17 ve 25 Aralık operasyonlarının merkezindeki Emniyet istihbarat şubelerini inceleyen İçişleri Bakanlığı ve EGM müfettişleri şok detaylara ulaştı. İstihbarat Daire Başkanlığı'nda toplanan 30 ilin kayıtlarının silindiği tespit edildi.

Hükümete 17 ve 25 Aralık operasyonlarıyla darbe yapmayı planlayan paralel yapının Emniyet içerisindeki telekulakları bir bir deşifre ediliyor. İçişleri Bakanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) müfettişlerinin, 30 ilin istihbarat şubelerinde de "haberleşmenin gizliliğini ihlal, kişiler arasındaki konuşmaların dinlenmesi ve kayda alınması, özel hayatın gizliliğini ihlal, kişisel verilerin kaydedilmesi" bulgularıyla soruşturma başlattıkları ortaya çıktı. Aralarında, İzmir, Sakarya, Gaziantep, İstanbul, Ankara ve Mersin'in de bulunduğu 30 ilin Emniyet müdürlüklerindeki istihbarat şubelerde yürütüldüğü öğrenilen telekulak soruşturmalarının, "yasadışı dinleme, fişleme ve kayıt tutma" iddiaları nedeniyle başlatıldığı belirlendi. Soruşturmalardaki şüpheli sayısının, dosyalar incelendikçe arttığı öne sürülürken, bazı illerdeki memurların da açığa alındığı öğrenildi. Ülke genelindeki tüm İstihbarat Şube Müdürlükleri'nde yapılan dinlemelerin kayıtlarının tutulduğu EGM İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki veri tabanındaki son 4 yılın tüm dinleme kayıtlarının, hükümete yönelik 17 Aralık Operasyonu'ndan sonra silindiği iddia edildi. Olayla ilgili soruşturmayla birlikte silinen verileri kurtarma çalışmalarının da devam ettiği kaydedildi. Silinen veriler kurtarılmaya çalışılırken bir yandan da dinleme listelerine ulaşılması amacıyla tape dökümlerinin tutulduğu evrak arşivinin de incelendiği ve buradaki mahkeme kayıtları üzerinden listeye ulaşılacağı öğrenildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber