TRT'den 'sansür eylemi'ne sansür

Haber Giriş : 08 Haziran 2006 08:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRT çalışanları ve sivil toplum örgütlerinin, TRT'deki baskı ve sansürü protesto ettiği eylemde, TRT ses sisteminin elektriğini kesti. TRT çalışanlarına eyleme gelmemeleri için 'gözdağı verildiği' iddia edildi

TRT çalışanları ve sivil toplum örgütleri, TRT'deki baskı ve sansürü protesto etti. TRT yetkilileri, sanatçı, aydın, gazeteci ve sendika temsilcilerinin de destek verdiği eylemde, ses sisteminin elektriğini kestirdi. Yeniden elektriği açtırma girişimleri sonuçsuz kalırken, "gözdağı verildiği" iddia edilen TRT çalışanları eyleme beklenen ilgiyi göstermeyerek protestoyu binanın pencerelerinden izlemeyi tercih etti.

Sanatçılar da destek verdi

"Sansür ve baskılara son" isimli protosto eylemi dün İstanbul Radyoevi önünde yapıldı. TRT çalışanları tarafından kurulan KESK'e bağlı Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (Haber - Sen) tarafından düzenlenen protesto gösterisine, Küresel Barış ve Adalet Komisyonu, KESK, DİSK, Petrol - İş ve SODEV başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu ve sendika destek verdi. Gösterilere, CHP Milletvekili Bihlun Tamayligil, eski ÖDP Başkanı Ufuk Uras, sanatçı Salih Güney, şarkıcı Umut Akyürek de katıldı.

Kurumun muhabiri ve Haber - Sen Genel Basın Yayın Sekreteri Mehmet Demir, basın açıklamasını yapacağı sırada TRT, kuruma ait mikrofon ve ses düzeninin kullanılmasını engellemek amacıyla elektriği kesti. Bunun üzerine, açıklamaya megafonla devam edilmek istendi. Sesinin iyi duyulamaması üzerine Demir, "Elektriğin TRT İstanbul Bölge Müdürü Abdullah Günday tarafından kesildiğini, bu yaptırıma karşılık hemen odasına çıkarak elektriği yeniden açması için talepte bulunacağını" söyledi.
Demir binadan geri döndüğünde, "Bana kendisinin toplantıda olduğu söylendi. Burada herkesin önünde TRT'nin sansür anlayışı kanıtlanmış oldu" dedi.

AKP iktidarından sonra TRT'de siyasi kadrolaşma ve sansürün boyutlarının adım adım büyüdüğünü söyleyen Demir, şöyle devam etti: "Dini içerikli program sayısı her geçen gün artıyor ve yayınlarda şeriat propagandası yapılıyor. TRT yasası ihlal ediliyor. TRT, bütçesinin yüzde 70'i halk tarafından karşılanan ve kamu hizmeti yapan bir yayın kurumudur. Bu ekranlarda, bu mikrofonlarda, en ayrıksı, en muhalif görüşler de dahil olmak üzere herkesin hakkı vardır. Oysa TRT yönetimi, TRT yasalarına göre değil, kişisel ve siyasal tercihlere göre davranmaktadır."

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber