Pıhtılaşmayı ses dalgasıyla eriten tedavi

Pıhtıyla tıkanan bacaktaki toplardamarlar ultrasonik ses dalgalarıyla tedavi ediliyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 30 Mayıs 2014 07:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Pıhtılaşmayı ses dalgasıyla eriten tedavi

BERDA ÖZDİKTAŞ

Müdahale edilmediğinde ölüme bile neden olan damarları tıkayan kan pıhtısı açık ameliyata gerek kalmadan, ultrasonik yöntemle tamamen eritiliyor. Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü KVC Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, "Damar cerrahisi; atardamar, toplardamar ve lenf damarlarıyla ilgili üç ana başlıkta toplanabilir. Atardamar hastalıkları, sıklıkla karşımıza damar sertliği ve damarlarda tıkanıklık olarak çıkar. Bununla ilgili ilaçla eritme, kapalı aspirasyon ameliyatları veya açık ameliyatlar yapılabilir. Venöz sistem hastalıkları daha çok bacak damarlarının tıkanmasıyla ve varislerle karşımıza çıkar. Bunların da ilaçlı, lazer, ultrasonopratik tedavileri ve açık ameliyatları mevcuttur. Lenf damarlarının hastalıklarında ise daha çok tıbbi tedavi, masaj ve hastalıklı uzva basınç uygulanarak yapılan tedaviler ön plandadır" dedi.

VARİS DEYİP GEÇMEYİN!

Kalbe kirli kanı getiren damarlara toplardamarların tıkanıklığındaki tedavi yöntemleri şöyle sıralanabilir: İlaçlı tedavi, ameliyatla pıhtının boşaltılması, pıhtının emilerek ya da parçalanarak o bölgeden uzaklaştırılması yöntemleri. Toplardamar tıkanıklıklarında, günümüzde uygulanan en yeni yöntemlerde; bir ultrason ve doppler yardımıyla tıkalı damarın içine bir katater yerleştirilir. Bu kataterden pıhtı eritici ilaç verilerek, ultrasongrafik ses dalgaları yardımıyla pıhtı eritilir.

SIK SIK YÜRÜYÜN

- Hareketsiz kalmak toplardamar tıkanıklığı riskini artırdığından, hareketli olun ve spor yapın.

- Uçak, otobüs veya otomobil seyahatlerinde mümkün olduğu kadar sık aralıklarla yürüyün.

- Pıhtılaşmayı kolaylaştıracak ilaçlarda daha dikkatli olun.

ERKEN MÜDAHALE ÖNEMLİ

Damarların tıkanma zamanı çok önemlidir. Ne kadar erken müdahale edilirse o kadar başarı artmaktadır. Erken uygulandığında başarı oranları yüzde 90'a kadar ulaşmaktadır. İlk 15 gün içerisindeki tıkanıklıklar, ultrason dalgalarıyla hareketlendirilip, pıhtı eritici ilaçla tedavi edilebilir. Daha önceden gelişmiş tıkanıklıklarda ise 1-2 mm'lik kendi etrafında dönen bıçakların pıhtıyı parçalamasıyla çalışan micromotorlarla pıhtıyı parçalamak daha kolay olabilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber