Avukatlar bugünkü duruşmalarda yok

Haber Giriş : 16 Haziran 2006 11:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul ve Ankara Barosu avukatları, yargı mensuplarına yönelik saldırıları protesto etmek için bugün yapılacak duruşmalara katılmama kararı aldı.

İstanbul Barosu'ndan yapılan yazılı açıklamada, son zamanlarda yargıya ve savunma görevi yapan avukatlara yönelik saldırılardaki artışa dikkat çekildi.

Açıklamada, "ölüm ve yaralanmayla sonuçlanan silahlı saldırıları protesto etmek, yargıyı oluşturan sav-savunma-karar üçlüsünün önemini bir kez daha hatırlatmak için 16 haziran günü duruşmalara katılmayacağız" denildi.

Ankara Barosu Yönetim Kurulu'nca yapılan açıklamada da, "avukatları ve Danıştay İkinci Dairesi üyelerini hedef alan, yargı bağımsızlığına, savunmaya, demokrasi ve yaşama hakkına yönelik saldırılara kayıtsız kalmak mümkün değildir'' denildi.

Danıştay saldırısı

Avukat Alparslan Arslan'ın 17 mayıs sabahı Danıştay İkinci Dairesi'ne düzenlediği silahlı saldırıda başından yaralanan Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin hayatını kaybetmiş, Daire Başkanı Mustafa Birden'in de aralarında bulunduğu dört kişi ise saldırıdan yaralı olarak kurtulmuştu.

Olayın ertesi günü yargı mensupları ve binlerce kişi Anıtkabir'e yürümüş, aynı günün devamında Özbilgin için Danıştay'da düzenlenen cenaze töreni protesto gösterilerine sahne olmuş ve halk 'hükümet istifa' sloganları atmıştı.

Kocatepe Camii'ndeki tören sırasında ise AK Partili bakanlar halkın tepkilerine hedef olmuştu.

cnntürk


Bazı avukatlar duruşmalara katılmama çağırısına uymadı

Son zamanlarda avukatlara yönelik ve Danıştaydaki silahlı saldırıya tepki amacıyla baroların üyelerini duruşmalara katılmama çağrısına Ankara Barosu avukatları kısmen uydu.

Ankara Adliye Sarayında cuma günü, mahkemelerin genelde duruşmasız geçmesi nedeniyle sakin bir mesai günü olarak biliniyor. Duruşma yapılan mahkemelerde ise Ankara Barosunun duruşmalara katılmama çağrısına baroya kayıtlı avukatlar kısmen uydular.

Duruşmalara katılmak istemeyen avukatlar mahkemeler mazeret dilekçesi sunarken, özellikle tutuklu sanıkların duruşmalarında ise avukatlar hazır bulunmayı tercih etti.

AA muhabirinin görüşlerini aldığı duruşmalara katılan avukatlar, savunma hakkının kutsallığına vurgu yaptılar. Savunmanın yargının temel unsurlarından olduğunu dile getiren avukatlar, duruşmalarda hazır bulunmanın asli görevleri olduğunu belirttiler.

Avukatlar, duruşmalara mazeretsiz girmemeleri halinde Avukatlık Yasası uyarınca haklarında soruşturma açılması ve cezai yaptırımın söz konusu olabileceğine işaret ettiler.

Ankara Barosu avukatları, son zamanlarda avukatlara yapılan saldırıları ve Danıştaydaki silahlı saldırıyı kınadıklarını da sözlerine eklediler.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber