Sıcaklara ve getirdiği hastalıklara dikkat!

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Haziran 2006 14:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Bengisun, yaz sıcakları ile birlikte damarların genişlemesinin varis şikayetlerini artıracağını belirtti.

Bengisun, "Varisli damarlar içi kan dolu kesecikler olduğu için, burada kanın pıhtılaşma eğiliminin artması, ağrılı damar iltihaplarına yol açar" dedi.

Bengisun, varis hastalığı bulunanların şikayetlerinin yaz aylarında artabileceği uyarısında bulundu.

Kanı kalbe geri taşıyan toplar damarların genişlemesi sonucunda oluşan varis hastalığının, kadınların yüzde 40, erkeklerin ise yüzde 20'sinde görüldüğünü ifade eden Bengisun, "Varise hormonal nedenler yüzünden kadınlarda daha sık rastlanır" dedi.

Genetik faktörler, gebelik ve çevresel etkilerin varise neden olabileceğini anlatan Bengisun, hastalığın tedavi edilmemesi halinde ağrı, gerginlik, yorgunluk, şişkinlik ve damar iltihaplarına yol açabileceğini bildirdi.

Hastalığın ileri döneminde de bacaklarda sürekli şişlik, deride kalınlaşma, renk değişikliği, kaşıntı, egzama ve yaraların görüldüğünü kaydeden Bengisun, yaz sıcaklarıyla birlikte damarların genişlemesinin şikayetleri artırdığını söyledi.

Bengisun, "Varisli damarlar içi kan dolu kesecikler olduğu için burada kanın pıhtılaşma eğilimi de artar. Dolayısıyla ağrılı damar iltihaplarına ya da emboliye (başka bir yerden kopup gelen pıhtılarla oluşan ani damar tıkanmaları) yol açabilir. Bu nedenle yaz sıcakları başlamadan varislerden kurtulunmalıdır" diye konuştu.

Hastaya lokal anestezisi uygulanarak gerçekleştirilen lazer yöntemiyle bacağın iç yüzeyi ve üst kısmının uyuşturulduğunu belirten Bengisun, özel bir kataterle (ince plastik boru) içine girilen varisli damarın ultrason altında işaretlenerek yok edildiğini kaydetti.

Bengisun "30-45 dakika süren işlemin ardından bacağı sarılan hasta 1 saat dinlendirildikten sonra evine yürüyerek gidebiliyor" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber