SPK vurgunu araştırıyor

SPK, Bank Asya'da hisse vurgunuyla ilgili inceleme başlattı. Çarşamba günü en çok alımı ING, Oyak, Deniz, Bizim ve Sanko Menkul yaptı

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 08 Ağustos 2014 07:15, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
SPK vurgunu araştırıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Bank Asya'da inceleme başlattı. SABAH'ın edindiği bilgiye göre, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın "Ziraat Bankası, Bank Asya'ya ortak olacak" açıklamalarından sonra yüzde 8.2 yükselen hissedeki işlemler mercek altına alındı. Ortaklık iddiasıyla ilgili SPK'yı bilgilendirmeyen, bir haber sitesi üzerinden hiçbir yetkiliye dayandırılmadan isimsiz açıklama yaptıran Bank Asya'nın küçük yatırımcıları zarara uğrattığı belirtiliyor. SPK'nın çarşamba günü yapılan ortaklık açıklamasıyla ilgili bankadan Kamuyu Aydınlatma Platformu'na açıklama istediği ancak Bank Asya'nın bunu yerine getirmediği öğrenildi.


ING, OYAK, BOYDAK VE SANKO

SPK'nın 'vurgun incelemesi' yaptığı Bank Asya hisselerindeki çarşamba günkü işlemler de dikkat çekici. Babacan'ın, "Ziraat Bankası, Bank Asya ile görüşmelere başladı" açıklaması önceki gün ikinci seansta işlem hacminde adeta patlamaya neden oldu. Çarşamba günü ilk seansta yüzde 1'e yakın düşen Bank Asya hisselerinde işlem hacmi 1.3 milyon TL, işlem miktarı ise 1.1 milyon adet olmuştu. Babacan'ın açıklamalarının etkisiyle ikinci seansta yüzde 9.2 yükselen Bank Asya hisselerinde, hacim ve miktarda rekor artış yaşandı. Hissedeki işlem hacmi 24.3 milyon liraya, işlem miktarı ise 18.8 milyon adete fırladı. Bank Asya hisselerinde çarşamba günü en fazla net alım yapan aracı kurum 1 milyon 446 bin adetle Oyak Grubu'nun bankasını sattığı ING'nin menkul değerler şirketi oldu. Onu 1 milyon 224 bin adetle halen Ordu Yardımlaşma Kurumu iştiraki olan Oyak Yatırım izledi. Deniz Yatırım 856 bin, Burgan Yatırım 679 bin, Boydaklar'ın şirketi Bizim Menkul 673 bin adet alım yaptı. Aynı gün Sanko Menkul'ün 148 bin, Asya Yatırım'ın da 37.5 bin adet net alım yaptığı dikkat çekti. En fazla satış yapan kurum ise 4 milyon 854 bin adetle HSBC Yatırım oldu. Garanti Yatırım da 4 milyon 710 bin adet satış gerçekleştirdi. Bank Asya hisseleri dün ilk seansta yüzde 5.34 düştü. İkinci seans başlamadan önce de hisseler geçici süre işleme kapatıldı.

1.5 MİLYARLIK VERGİ ŞOKU

BankAsya ile ilgili dün bir karar da Gelir İdaresi Başkanlığı'ndan (GİB) geldi. GİB, bankayla yaptıkları vergi tahsilatına ilişkin protokollerin sonlandırıldığını bildirildi. Fesih işlemi 8 Eylül'de yürürlüğe girecek. O tarihe kadar yapılacak tahsilatlar Hazine'ye aktarılacak. Banka, Motorlu Taşıtlar Vergisi, trafik idari para cezası, geçiş ücreti gibi kalemlerden 1.5 milyar TL'lik tahsilat yapıyordu. Bu tahsilatlara aracılık ettiği için komisyon alıyordu. Bank Asya, protokollerin feshedilmesinin faaliyetlerini etkilemeyeceğini belirtirken, yasal haklarını kullanacağını açıkladı.

SGK PROTOKOLÜ KESTİ

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) da Bank Asya yürürlük tarihi 1 Şubat 2015'te sona erecek olan "Tahsilat ve Nakit Varlıkların Değerlendirilmesi" ile "Sağlık Hizmet Sunucuları" protokollerini 8 Eylül itibarıyla sonlandıracaklarını açıkladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber