Polislerin ?özel güvenlikçi' isyanı

Haber Giriş : 04 Temmuz 2006 08:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Özel güvenlik elemanları görev yapmaya başladığı ilk yıllarda ?iş yükümüz azaldı' diye sevinen polisler, şimdi rahatsızlık duyuyor 200 bini aşkın özel güvenlik elemanına karşılık 180 bin polis var.

SAYILARI her geçen gün artan ve sonunda polis sayısını da geçen özel güvenliklerin deneyimsiz ve disiplinsiz oluşları Emniyet'te rahatsızlık yarattı. Türkiye genelinde sayıları 900 civarında olan özel güvenlik şirketi ve eğitim kurumuna bağlı 200 bini aşkın özel güvenlik çalışanı bulunuyor. Polis sayısı ise 180 bin.

Polis dergisinde çıktı

Emnİyet'in yükünü bir miktar aldığı düşünülen özel güvenlik şirketleri, havaalanları, bankalar, alışveriş merkezleri, hastaneler, büyük işletmeler gibi birçok yerin güvenliğini sağlıyor. Uygulamanın başlangıcında, sırtındaki ağır yükün bir kısmını özel güvenliğe devretmiş olmaktan memnuniyet duyan polisler, zamanla özel güvenlik uygulamasının rahatsızlığını yaşamaya başladı. Kamu Yararına Çalışan Türkiye Polis Emeklileri Sosyal Yardım Derneği tarafından çıkarılan ?Türkiye Polis Dergisi?nin Temmuz sayısında bu rahatsızlık işlendi.

Farklı eğitimler

Polİsler ile özel güvenlikçilerin aldığı eğitim arasındaki farka vurgu yapılan değerlendirmede, polis eğitiminin süresinin de pek uzun sayılmayacağını ama özel güvenlikçiler gibi saatlerle ifade edilecek kadar sınırlı da olmadığı vurgulanıyor. Özel güvenlik personelinin, polisin bağlı olduğu gibi, sosyal açıdan güvenli bir ana kurumunun olmadığı, bunun da sorunlara yol açtığı ifade ediliyor. Maaşını az bulan elemanın, amiriyle, görev arkadaşıyla tartıştığı zaman, canı isterse görev yerini bırakıp gidebildiği belirtiliyor. Dergide, görevi bırakan güvenlik görevlisinin cezai müeyyidesi olmadığı; olsa bile, bu cezayı ona uygulayacak merciinin bulunmadığı ifade ediliyor.

?Polis' sanıyorlar

Emnİyet teşkilatının rahatsızlık duyduğu bir başka nokta ise özel güvenlik personelinin, üniforması nedeniyle devletin polisiyle karıştırılması olarak gösteriliyor. Dergide, kıyafet konusunun polis-güvenlik görevlisi ayrımını tam olarak kavrayamayan, etraflı bir bilgi sahibi olmayan sıradan vatandaşın şaşkınlığına neden olduğu, gerçek bir polisi özel güvenlikçi sanarak ciddiye almadığı da ifade ediliyor.

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber