2015'te 40 milyon turist bekleniyor

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretci sayısının, gelecek yıl yüzde 5,3 artışla 39,2 milyon olacağı tahmin ediliyor.

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Kasım 2014 12:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00
2015'te 40 milyon turist bekleniyor

Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretci sayısının, gelecek yıl yüzde 5,3 artışla 39,2 milyon, turizm gelirlerinin de yüzde 6,9 artışla 36,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi öngörülüyor.

AA muhabirinin 2015 Yılı Programı'ndan derlediği bilgilere göre, turizmde nitelikli isgucu, tesis ve hizmet kalitesiyle uluslararası marka haline gelinmesi hedefleniyor. Turizm sektöründe daha ust gelir grubuna hitap edecek sekilde turizm urun ve hizmetlerinin cesitlendirilmesi ve iyilestirilmesi, turizm deger zincirinin her bileseninde kalitenin artırılması ve surdurulebilirlik ilkesi cercevesinde bolgesel kalkınmada oncu bir sektor haline gelinmesi amaçlanıyor.

Sektorde, dogal ve kulturel degerlerin koruma-kullanma dengesinin gozetilmesi ve nitelikten odun vermeden surdurulebilir buyumenin gerceklestirilmesi bekleniyor.

- Turizm geliri katlanarak büyüyor

Programa göre, gelecek yıl Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretci sayısının da yüzde 5,3 yükselişle 39,2 milyon olacağı öngörülüyor. Gelecek yıl, yurt dışına çıkacak vatandaş sayısının ise yüzde 4,3 artışla 8,4 milyon olması bekleniyor.

Turizm gelirlerinin yüzde 6,9 artışla 36,5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi tahmin edilirken, sektör giderlerinin ise yüzde 6,6 yükselişle 6,1 milyar dolar olarak gerçekleşeceği öngörülüyor.

Kultur ve Turizm Bakanlıgından belgeli yatak sayısının 830 bin, belediye belgeli yatak sayısının 503 bin olarak gerceklesecegi tahmin ediliyor.

- 2015'te izlenecek politikalar

Bu kapsamda gelecek yıl, kış turizmine yönelik yatırımlarda etkinlik ve sürdürülebilirliğin artırılması amacıyla Kış Turizmi Master Planı

hazırlanacak. Strateji kapsamında bölgenin kış turizmi potansiyeli değerlendirilerek öncelikli alanlar belirlenecek, kış turizmi merkezlerine yönelik yatırım planlaması yapılacak ve kış turizm merkezlerinde yeni işletmecilik modelleri geliştirilecek.

Yat limanı yatırımlarının doğru yerde ve uygun kapasitede yapılmasını amaçlayan çalışma katılımcı bir anlayışla yapılacak.

Bangkok (Tayland), Cakarta (Endonezya), Seul (Güney Kore), Bişkek (Kırgızistan), Tiflis (Gürcistan), Dublin (İrlanda), Bükreş (Romanya), Amman (Ürdün), Buenos Aires (Arjantin), Pretorya (Güney Afrika) ve Nairobi (Kenya) kültür ve tanıtma müşavirlikleri faaliyete geçirilecek.

Gelecek yıl Kültür ve Turizm Bakanlığından belgeli yaklaşık 4 bin işletmede Turizm İşgücü Araştırmasının tamamlanması ve 4 bin kişinin mesleki eğitim alması sağlanacak. Araştırma kapsamında, çalışanların niteliklerine yönelik bilgilerin yer aldığı bir veritabanı oluşturulacak ve sürekli güncel tutulacak olan veritabanı projeler, akademik çalışmalar ve eğitim programları için bir yol haritası niteliği taşıyacak.

Termal kaynakların hangi hastalıklar için kullanılacağına dair çalışmalar yapılacak, sonuçlar pazarlama kanallarında etkin bir şekilde kullanılacak. Türkiye'de aktif olan kurumlardan özellikle termal turizmi hizmeti sunabileceklerinin listesi, tesislerin kapasiteleri ve hizmet sunum altyapılarını da içerecek şekilde belirlenecek. Öncelikli olarak imar planı çalışmalarının yapılması, jeotermal su dağıtım hattı projelerinin oluşturulması, planlama çalışması tamamlanan yerlerde altyapı çalışmalarının başlatılması sağlanacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığından günlük veri transferine, tek kaynaktan istatistik üretimine ve turizm istatistiklerine ilişkin rapor ve bültenlerin kullanıcı dostu bir ara yüz aracılığıyla oluşturulmasına imkan veren bilgi sistemi altyapısı kurulacak.

Turizm sektorunde 2013'e ilişkin gelişmeler ile 2014-2015 tahminleri şöyle:

2013 2014 2015 Yabancı Ziyaretçi Sayısı (Bin Kişi) 34.910 37.300 39.200 Yurt Dışına Çıkan Vatandaş Sayısı (Bin Kişi) 7.526 8.082 8.429 Turizm Geliri (Dolar) 32.310 34.140 36.500 Turizm Gideri (Dolar) 5.254 5.725 6.100

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber