Üniversitelere bakan nasihati

Haber Giriş : 06 Temmuz 2006 08:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bakan Akdağ, Üniversitelerarası Kurul'un 'Tıp fakültesi hastaneleri döner sermayedeki kesintiler nedeniyle zor durumda' uyarısına nasihatle yanıt verdi: Verimliliği artırın

 Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Üniversitelerarası Kurul'un, tıp fakültesi hastanelerinin döner sermayelerinden yüzde 60'a yakın kesintiler nedeniyle büyük sıkıntıya girdiği açıklamasına tepki gösterdi: "Niye sıkıntılılar anlayamadım, bütçelerinde kesinti yok. Verimliliği artırırlarsa işin altından kalkarlar."

Üniversite ve bazı devlet hastanelerini çok verimli olmamakla eleştiren Akdağ, üniversite hastanesindeki yönetici ve hekimlerin, devlet hastanelerine göre daha az hastaya baktıkları halde döner sermayeden daha yüksek ücret aldığını söyledi.

Bütçeleri azalmadı

Akdağ, şöyle konuştu: "Bu hastanelerin bütçelerinde azalma yok. Sağlık hizmet sunumunda tahakkuk ettirdiği faturaları en fazla kısıtlanan kurumlar, devlet hastaneleridir. Geri ödeme kurumlarımızın, belli bir gücü var ve bu meselenin sürdürülebilir olması için hepimiz belli bir tasarrufa ve bu arada verimliliğe riayet etmeliyiz. Yalnızca üniversite hastaneleri değil, verimliliği düşük devlet hastaneleri de kendilerini çeviremiyor. Verimlilik artırılmalı, alımlar daha hesaplı yapılmalı, yapılan iş miktarı artırılmalı. O zaman hepimiz bu işin altından kalkarız."

Döner sermaya payı

Devlet hastanelerinde çalışan doktorların iş yükünün üniversite hastanelerindekinden daha ağır olduğunu belirten Akdağ şunları söyledi: "Üniversite hastanelerindeki 20 bin hekim 2005'te 11 milyon hasta muayene etmiş. Bakanlığımıza bağlı hastanelerdeki 30 bin hekimse her yıl 160 milyon hastaya bakıyor. Üniversite hastanelerindeki hekimler, yöneticiler döner sermayeden pay alıyor. Rektörler, yardımcıları büyük katkı payı alıyor. Verimlilik artırılmadıkça sürdürülebilirlik güçleşir. Üniversite hastanelerine mesajım budur."

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber