'En iyi üniversite hangisi' tartışması

Haber Giriş : 07 Temmuz 2006 09:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ODTÜ Rektörü Akbulut, "en iyi üniversiteler" sıralamasını, ODTÜ'yü başa koyup, "Boğaziçi, Hacettepe, İTÜ, Ankara, İstanbul ve Ege" diye yaptı. Sıralamada olmayan Marmara Üniversitesi ise itiraz etti.

Ögrenci Seçme Sınavı (ÖSS) ardından hem öğrencilerin hem de ailelerin aklına hep "En iyi üniversite hangisi?" sorusu takılır. Türkiye'nin "en iyi üniversiteleri" diye listeler oluşturulsa da, ABD ya da bazı Avrupa ülkelerinde olduğu gibi üniversitelerin başarı derecesini ölçüp sıralama yapan bir kurum olmadığı için bu listeler de "kişiye göre" değişebilir. Nitekim Türkiye'nin "en iyi üniversiteleri" hangileri sorusunu yönelttiğimiz ODTÜ (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) Rektörü Prof. Dr. Ural Akbulut kendi listesini yaptı. Buna göre devlet üniversiteleri arasında ilk sırada ODTÜ var. Sonra Boğaziçi, Hacettepe, İTÜ, Ankara, İstanbul ve Ege geliyor. Vakıf üniversitelerinde ise Koç, Bilkent ve Sabancı ilk üç sırayı alıyor. Akbulut'a göre Koç, öğrenci kalitesi açısından ilk sırada. Gerekçesi de, Koç'ta düşük puanlı öğrenci sayısının diğerlerine göre daha az olması.

ANADOLU'NUN YILDIZLARI

Akbulut, üniversite denildiği zaman akla her zaman İstanbul, Ankara ve İstanbul üniversitelerinin gelmesinin yanlış olduğunu ve Anadolu'daki üniversitelerin unutulmaması gerektiğini de söylüyor. Anadolu'nun yıldızı parlayan üniversitelerini ise Süleyman Demirel, Akdeniz, Uludağ, Van Yüzüncü Yıl ve Konya Selçuk Üniversiteleri olarak sıralıyor. Anadolu Üniversitesi'nin de 10-15 yıl sonra üç büyük kentteki üniversiteler ile yarışacağını söylüyor. Bu üniversitelerin fiziki altyapılarını mükemmel olarak tanımlayan ve bir çoğunda İstanbul'da olmayan donanım olduğunu belirten Akbulut, en büyük eksikliklerini ise "öğretim üyesi kadroları" diye açıklıyor. Akbulut. Anadolu üniversitelerine öğretim üyesi kadrosu yetiştirmek gerektiğinin altını çiziyor.

sabah

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber