Çiçek'ten Başsavcı'ya sert tepki: Emekliliği yaklaşan konuşuyor

Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 09:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Danıştay soruşturmasıyla ilgili dün ilginç bir çıkış yapan Nuri Ok'a cevap Adalet Bakanı Çiçek'ten geldi: ?Bazı kişiler emekliliği yaklaştıkça siyasî değerlendirmeler yapıyor.?Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Nuri Ok, Şemdinli ve Yücel Aşkın davaları ile Danıştay soruşturması konusunda dün ilginç bir çıkış yaptı. Bu üç olayda hükümetin kendisini yargı yerine koyduğunu iddia eden Ok, ?Bir stratejik araştırma uzmanının Danıştay baskını soruşturmasıyla ilgili olarak sarf ettiği ?hükümetin yargı gibi çalıştığı' sözünün her şeyi ifade ettiğini düşünüyorum.? dedi. Başsavcı, Danıştay saldırısını da 1930'da Menemen'deki Kubilay olayına benzetti. Nuri Ok'un bu sözlerine cevap gecikmedi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, hükümeti hedef alan sözlere sert tepki gösterdi. Çiçek, yargının içerisinden bazı kişilerin emeklilikleri yaklaştıkça bu türlü siyasî değerlendirmelerle gündemde kalma çabasına giriştiklerini söyledi. Hükümeti zan altında bırakan Başsavcı'nın geçmişte de konumu ile bağdaşmayan açıklamalar yaptığını belirten Bakan Çiçek, bugüne kadar yargıyı gündelik siyasetin içine çekmemek düşüncesi yüzünden cevap vermediklerini kaydetti. Çiçek, ancak son açıklamaların cevapsız bırakılacak cinsten olmadığını ifade ederek, şu uyarıyı yaptı: ?Sayın Ok'un bulunduğu makam, hukuki değerlendirme yapmaya müsaittir ve o çerçevede kalmalıdır. Bu tip konuşmalar bizatihi yargıyı siyasallaştırır ve bunun adı tam anlamıyla yargı üzerinden siyaset yapmak demektir.''

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Ok, Adalet Bakanı'nı kızdıran sözleri Türkiye Barolar Birliği (TBB)'nin Dedeman Oteli'nde düzenlediği ?Bir adli organ olarak savcılık' konulu sempozyumda sarf etti. Konuşmasında hükümete yüklenen Ok, son dönemde gündeme gelen Rektör Yücel Aşkın davası, Şemdinli iddianamesi ve Danıştay baskını soruşturmasının, yargının dış siyasi etkiye açık olduğunu göz önüne serdiğini öne sürdü. Ok, "Eğer politik güç, kimi olaylarda yargı gibi çalışıyorsa, yani soruşturmaları etkiliyor, yön ve yol veriyorsa, nedenlerini önce sistemde yani savcıların bağımlı ve teminatsız olmalarında, soruşturma görevi verilen kolluğun idare bünyesinde yer almasında, açıkçası adli kolluğun kurulmamasında aramak gerekir." diye konuştu. Başsavcı Ok, Danıştay saldırısı konusunda da ilginç değerlendirmelerde bulundu. Saldırı ile Kubilay olayı arasında paralellik kuran Ok, ?Bu katliam girişimi, hedeflerine şiddet yöntemleri uygulayarak ulaşmak isteyen radikal çevrelerin, kışkırtıldıklarında, himaye duygusu verildiğinde neler yapabileceklerine en yeni ve canlı örnektir.? ifadelerini kullandı.

Başsavcı'ya jet hızıyla cevap veren Adalet Bakanı Çiçek, yargının içerisinden bazı kişilerin özellikle emeklilikleri yaklaştıkça siyasi değerlendirmelerle gündemde kalma çabasına giriştiklerini söyledi. Çiçek, bunun yargıya büyük zarar verdiğini vurgularken, Başsavcı'ya "Bulunduğu makam ve sahip olduğu yetkiler itibarıyla siyasi suçlamaya değil, varsa elinde delili, bilgisi, belgesi, onu hukuk yolundan ortaya koymayı gerektirir." çağrısını yaptı. Çiçek, sözlerini şöyle sürdürdü: ?Bu herkes için geçerlidir. Yasalarımızdaki usul yolları, usul hükümleri dışında yargının içinden ve dışından yargıyı baskı altına alacak beyanda bulunulamaz, değerlendirme yapılamaz. Sayın Ok'u hukuk içerisinde kalmaya davet ediyor, yargıyı gündelik siyasetin içine çekmemek gibi bir sorumluluğu taşıdığı kanaatiyle bu tip beyanlarını hukuk içinde kalarak ortaya koyması gerektiğini ifade ediyorum. Kendisinden de Türk milleti adına bunu bekliyorum. Yargı mensubu olmak başkadır, kendini yargı yerine koymak başkadır.?

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber