Motorlu taşıtlar vergisi'nde 'plakanı söyle vergini öde' dönemi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 13:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gelir İdaresi Başkanlığı, Motorlu Taşıtlar Vergisi'nin eksik ya da fazla ödenmesi ve tahsilatın kayıtlara girmemesi gibi sorunların önüne geçmek için "Sorgulu Tahsilat Sistemi"ni hayata geçirecek. Araç sahipleri vergi dairelerine sadece plakalarını söyleyerek motorlu taşıtlar vergisini yatırabilecekler.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın bu aydan geçerli olmak üzere başlattığı "Sorgulu Tahsilat Sistemi"ne göre, araç sahipleri bundan sonra bankalar veya motorlu taşıtlar vergisi tahsiline yetkili vergi dairelerine giderek, araçlarının vergisini ruhsatları yanlarında olmadan da sadece plakalarını söyleyerek yatırabilecekler. Böylelikle, vergi toplamaya yetkili banka ve katılım bankalarında uygulamaya giren yeni sistemde, artık ruhsat alarak bankaya gitme ve aracın yaşı, motor silindir hacmi gibi genel bilgilere göre vergi ödeme dönemi sona erecek.

Yeni uygulamada, motorlu taşıtlar vergisi için sisteme entegre olan banka veya katılım bankasına giden araç sahibinin plakayı söylemesi yeterli olacak. Oluşturulan teknik alt yapının yardımıyla görevli, kendi sisteminden, hemen Gelir İdaresi'ne bağlanarak, mükellefin araç bilgilerine ulaşacak ve sistemdeki vergi borcuna göre tahsilat yapacak. Böylece araç sahibinin vergi ödemesine ilişkin bilgiler aynı anda Gelir İdaresi'ne de işlenmiş olacak.

Bu sistemin uygulanacağı bankalar ve katılım bankaları ise "Ziraat Bankası, Vakıflar Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Akbank, Şekerbank, Garanti Bankası, Türkiye İş Bankası, Yapı ve Kredi Bankası, Koçbank, Oyakbank, Tekstil Bankası, Tekfenbank, Denizbank, Anadolubank, Albaraka Türk, Türkiye Finans Katılım Bankası ve Asya Katılım Bankası" olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber