Ambulansın da korsanı var...

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Temmuz 2006 13:36, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Korsan" olarak tabir edilen ruhsatsız ambulansların daha çok İstanbul'da faaliyet gösterdiği ve otoyollarda 112 Acil ve 155 Polis İmdat haberleşmelerini takip ederek çalıştığı belirtildi.

Sağlık Bakanlığı yetkililerinin AA muhabirine verdiği bilgiye göre, il sağlık müdürlüklerinden ruhsatlı her özel ambulansta sağlık ekibi ve tıbbi donanımın bulunması gerekiyor.

Özel ambulansların trafik tescili, il sağlık müdürlüklerinden alınan uygunluk belgesiyle yapılıyor. İl sağlık müdürlüklerinde bu araçların plakaları ve hangi şirkete ait olduğu gibi kayıtlar bulunuyor.

Ruhsatlı özel ambulansları yılda en az 2 kez denetleyen il sağlık müdürlükleri, tespit edilen herhangi bir eksikliğin verilen sürede giderilmesini istiyor. Bu eksikliğin belirtilen sürede giderilmemesi halinde ambulans ruhsatı iptal ediliyor. İl sağlık müdürlükleri ihbar üzerine de denetimde bulunabiliyor.

Bu yıl fahiş fiyatla hizmet verdiği ihbar edilen 2 ambulans şirketinin ruhsatının İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce iptal edildiği, alınan fazla ücretin de ilgililere iade edildiği bildirildi.

İstanbul'da 38 ambulans şirketi ile özel hastanelere ait 262 ruhsatlı özel ambulans bulunuyor.

Ruhsatlı ambulansların vatandaşlar için bir problem olmadığına işaret eden yetkililer, "Çünkü bunların hepsi kayıtlı, yeri ve şirketi belli olduğu için denetimi kolayca yapılıyor. Ancak korsan ambulanslar, ruhsatta ticari araç ya da binek aracı olarak gözüküyor" dediler.

KORSAN AMBULANSLAR

"Korsan" tabir edilen, çoğunlukla otoyollarda 112 Acil ve 155 Polis İmdat haberleşmelerini takip ederek çalışan ruhsatsız ambulansların daha çok İstanbul'da faaliyet gösterdiği belirtildi.

Yetkililer, "Bunlar bir kaza olduğunda hemen koşuyor ve vatandaşların zor durumundan yararlanıyor" diye konuştular.

İstanbul İl Sağlık Müdürlüğünce tespit edilen 15 ruhsatsız ambulansın Emniyet Müdürlüğüne bildirildiği de belirtildi.

Plakaları tespit edilen bu araçların trafikten men edilmesinin mümkün olduğuna dikkati çeken yetkililer, trafikte yapılacak denetimlerle korsan ambulansların tespit edilebileceğini kaydettiler.

İstanbul, Ankara ve İzmir gibi büyük şehirlerdeki il sağlık müdürlüklerinin acil servislerde görevli ekipleri aracılığıyla korsan ambulans denetimi yaptıkları da bildirildi.

VATANDAŞLARA UYARILAR

Vatandaşlardan da "korsan" ambulans konusunda duyarlı olmalarını isteyen yetkililer, şunlara dikkati çektiler:

-Otoyollarda ve karayollarında kaza geçiren vatandaşlar 112 Acil Servis ambulanslarını beklemelidirler.

-Ancak, durumun aciliyeti karşısında yaralıyı bir an önce bir sağlık kuruluşuna ulaştırmayı düşünen hasta yakınları, kaza yerine ulaşan özel ambulansta sağlık ekibi ve yeterli tıbbi donanımın bulunup bulunmadığına dikkat etmelidir.

-Özel ambulanstaki görevlilerde tanıtıcı kimlik bulunmalıdır.

Hasta yakınları bu kimliği ve özel ambulans ruhsatını bu kişilerden sorma hakkına sahiptirler.

-Vatandaşlar, bu donanıma sahip olmayan ambulanslarla hastalarını nakletmemelidir.

-Vatandaşlar, ruhsatsız olduğundan şüphelendikleri ya da yeterli donanımın bulunmadığı ambulansları Sağlık Bakanlığının 184 SABİM hattına ya da 112 Acil Servis hizmetlerine bildirebilirler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber