200 lise öğrencisi, yaz ortasında okula geri çağrıldı!..

Haber Giriş : 19 Temmuz 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sakarya'nın Karasu ilçesinde 200 kadar Lise 2 ve 3. sınıf öğrencisi, karnelerini alıp tatile çıktıktan 1 ay sonra, görmedikleri dersler için yeniden okula çağrıldı.

Karasu'da Şehit Üsteğmen İbrahim Abanoz Lisesi öğrencileri, haziran ayında karnelerini alarak tatile çıktı. Karnelerini alan öğrenciler arasında, teşekkür ve takdir belgesi hak edenlere de belgeleri verildi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü de dönem sonu işlemlerine başladı. İnceleme sırasında bir şube müdürü, lisedeki 2.

ve 3. sınıf öğrencilerine bazı derslerden her iki dönem için tek not verildiğini, boş geçen 10 ayrı ders için açılması gereken tamamlama kursunun ise açılmadığını fark etti. Orta Öğretim Kurumları Sınıf Geçme ve Sınav Yönetmeliğinin 27. maddesine göre, müfredatta işlenen her derse, her dönem için iki not verilmesi gerekiyordu. Öğrencilere görmedikleri dersler için, bir dönem notu verilerek, bununla yetinildiği görüldü. Bunun üzerine okul yönetimi uyarılarak, tamamlama kursunun açılması gerektiği bildirildi. Okul yönetimi ulaştığı velilere, durumu aktararak eksik dersler için öğrencilerin yeniden okula gelmesini istedi. Bu gelişme üzerine, 200 kadar öğrenci, şimdi dersine göre, 3 gün ile 4 hafta arasında sürecek tamamlama kursuna devam ediyor.

"YÖNETMELİĞİ YANLIŞ YORUMLAMIŞLAR"

Karasu Kaymakamı Dr. İlker Gündüzöz, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün, yapılan incelemeler sonucu, öğrencilerin okul bitiminde görmeleri gereken dersler için program açılmadığını belirlediğini söyledi.

Öğrencilerin eksik gördükleri ya da hiç görmedikleri dersler için okula geri çağrıldıklarını ifade eden Kaymakam Gündüzöz, şunları kaydetti:

"Öğretmen yokluğu nedeniyle öğrencilerin bazıları 1. dönem, bazıları ise 2. dönem bazı dersleri görmediler. Bu dersleri yönetmelik gereği okul bitiminde almaları gerekiyor. Ama okul yetkilileri yönetmeliği yanlış yorumlamışlar. Bu yüzden gecikme var. İlgililer hakkında disiplin soruşturması açtık. Burada eğer bir ihmal varsa bunun cezası verilecektir. Şu an öğrenciler eksik gördükleri dersleri alıyorlar." Karasu Milli Eğitim Müdürü Mehmet Çalı da yaptığı açıklamada, yeni yönetmelik gereği öğrencilerin 1. ve 2. dönemdeki bütün dersleri almaları gerektiğini kaydetti.

Yeni yönetmeliğin mayıs ayında çıktığını kaydeden Çalı, şunları söyledi:

"Eski yönetmeliğe göre, bir dersten bir dönemin notuyla geçilebiliyordu. Yeni yönetmeliğe göre, iki dönemin de notu gerekiyor.

Eğer öğrenci görmediği dersler ya da konular varsa bunları okul bitiminde görmesi şart. Okul yetkilileri okul bittikten sonra bunu yapmamış." Ders görmesi gerekenler arasında Lise 3. sınıf öğrencileri de olduğunu söyleyen Çalı, şöyle konuştu:

"Okul yetkilileri, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonrasında açabileceklerini düşünmüşler. Öğrencilerin karnelerine not ortalaması olarak, aldıkları dönemin ortalaması yazıldı. Ders sonunda sınav olacaklar. Lise 3. sınıf öğrencilerinin önümüzdeki yıl diploma notlarını etkileyebilecek."

"TRABZON'DAN DÖNEN VAR"

Tatile çıktıktan haftalar sonra okula geri dönerek, tamamlama kursuna devam eden öğrencilerden Asiye Bayraktar (19), okulu takdir belgesiyle bitirdiğini söyledi.

Bayraktar, 1. dönem felsefe, 2. dönem ise biyoloji ve tarih derslerini görmediğini belirterek, "Bu dersleri görmemiz gerektiğini bilmiyordum. Bize bir şey söylenmedi. Okulu bitireli bir ayı geçti.

ÖSS'ye girdim. Ben bunu arkadaşlarımdan duydum ve çok şaşırdım" diye konuştu.

Bayraktar, şöyle dedi:

"Bazı arkadaşlara mesaj çekmişler, bazılarını da telefonla aramışlar. Bana okuldan haber veren olmadı. Diplomamı alabilmek için geliyorum. Yazın ortasında kıyafetlerle okula gitmek beni rahatsız ediyor. Herkes şortlarla geziyor, biz okula gidiyoruz. Arkadaşlarımın çoğu tatillerini yarıda keserek okula geldiler. Bazı arkadaşlarımız Trabzon'dan döndü." Bu arada, okul yetkilileri ise yönetmeliğin yeni çıktığını, öğrencilerin ÖSS yüzünden mevcut streslerini, açacakları tamamlama kursuyla daha fazla artırmamak için bu uygulamayı yaptıklarını savundular. Yetkililer, tamamlama kursunun, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün uyarısıyla başlatılması konusunda ise yorum yapmadılar.

Milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber