Polise Atabeyler genelgesi: Askeri suçüstü olsa bile gözaltına almayın

Haber Giriş : 20 Temmuz 2006 12:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürü bir genelge yayınlayarak, Atabeyler operasyonunda yaşanan ?askere gözaltı" uygulamasına son verdi. Genelgede terör, uyuşturucu kaçakçılığı, organize suçlar ve cinayet gibi ağır ceza mahkemelerinin görev alanına giren suçlarda suçüstü hali olsa dahi polisin, bir askeri ya da silahlı kuvvetlerde görevli bir sivili gözaltına alamayacağı bildirildi. Şahsi bir suç işlediğinden şüphe edilen askerin, polis karakoluna ya da herhangi bir şubeye alınamayacağı vurgulanan genelgede, ?Suçüstü halinde dahi şüpheli asker olay yerinde bekletilip inzibata olay yerinde teslim edilecek" denildi.

Ankara Emniyet Müdürlüğü'nün krize yol açan, Atabeyler Operasyonu polise genelge yayınlanarak,öasker gözaltısı" yasağı getirilmesine neden oldu.

Emniyet Genel Müdürlüğü bu konudaki tartışmalar için bir genelge hazırlayarak, duruma el koydu. Adalet Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'nın görüşleri doğrultusunda Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner, operasyon birimlere gizli bir genelge gönderdi.

?Asker Kişiler" başlığını taşıyan 6 Temmuz 2006 tarihli genelgede, Ağır Ceza Mahkemeleri'nin görev alanına giren suçüstü halinde subayları, askeri memurları ve astsubayları yakalamaya askeri inzibatlar, polisler, jandarmalar ve herkesin yetkili olduğu hatırlatılırken, ancak bu durumda dahi şüpheli asker, suçüstü hali dahi olsa olay yerinde tutulması, ve en yakın inzibat karakoluna yoksa askeri makama teslim edilmesi gerektiği bildirildi.

Aydıner genelgenin, suç işlediği iddia edilen askerler hakkındaki yakalama, gözaltına alma, ifade alma ve soruşturma işlemlerinin yürütülmesi konusunda tereddütleri ortadan kaldırmak amacıyla Adalet Bakanlığı'ndan alınan görüş doğrultusunda hazırlandığını duyurdu. Genelgenin ekinde ise Adalet Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'ndan gelen görüşlerin fotokopilerine yer verildi.

ATABEYLER OPERASYONU

Ankara Cumhuriyet Savcılığı'nın yürüttüğü soruşturmada, Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli bir yüzbaşı gözaltına alınarak, Ankara Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmişti. Yüzbaşı Cumhuriyet Savcısınca TEM şubesinde ifadesi alınamadan Merkez Komutanlığı'ndan gelen askerlere teslim edilmişti. Merkez Komutanlığı da, görevli yüzbaşıyı, Adalet Bakanlığı'nca çıkarılan genelgeyi göstererek teslim almıştı. Aynı durum yine Özel Kuvvetler Komutanlığı'nda görevli Yüzbaşı Nuri Bozkır için geçerli olmamış, ifadesi alındıktan sonra tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Atabeyler Operasyonu çerçevesinde geçtiğimiz günlerde planladıkları bombalı eylemlerle darbe hazırlığında oldukları gerekçesiyle soruşturmayı yürüten savcı tarafından 12'şer yıl hapis cezası istemiyle dava açıldı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber