Ziraat Bankası müdürü müşterilere önce kredi verip sonra dolandırmış

Haber Giriş : 27 Temmuz 2006 08:24, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Çorum'un Ortaköy ilçesi ilginç bir dolandırıcılık hadisesiyle çalkalanıyor. Ziraat Bankası Müdürü İsmet Kartallı, kredi almalarına yardım ettiği müşterilerden topladığı borç paraları geri ödememekle suçlanıyor. İddialara göre şube müdürü, birbirinden habersiz 30 kişiden aynı yöntemle 200 bin YTL para aldı. Ancak bunları geri ödemedi. Müdüre borç veren vatandaşlar, oyuna geldiklerini belirterek icra takibi başlatırken, konu Ziraat Bankası Genel Merkezi'ne de intikal etti. Hakkında soruşturma açılan banka müdürü, normal tayin ile gittiği Samsun merkez şubesinden Van Bölge Müdürlüğü'ne memur olarak sürüldü. Müdüre borç veren esnaftan bazıları kredi borcunu ödemek için başka bankadan kredi çekti. Dolandırıcılıkla suçlanan müdür ise ?Borcuma sadığım, ödeyeceğim.? dedi.

Ortaköy'de 3 yıl görev yapan İsmail Kartallı, bu sürede samimiyet kurduğu kişileri bankadan kredi almaları yönünde teşvik etti. Kredi verdiği kişilerden ?Sen bu parayı bana borç olarak ver, ben bankaya senin taksitlerini öderim.' diyerek borç aldı. Yetkisini kullanarak istediklerinden fazla miktarda krediyi 20 dakikada veren Kartallı, 2005 yılında bankadan önemli miktarlarda kredi kullanılmasında etkin rol oynadı. Borçlarının büyük bir kısmını ödemeyen müdür Kartallı, bankanın Samsun şubesine atandı.

Parasını almak isteyen vatandaşların Kartallı'yı aramasıyla mağdurlar bir bir ortaya çıkmaya başladı. Her mağdur sadece kendisinden borç alındığını düşünürken aralarında esnaf, memur, idareci ve siyasilerin yer aldığı 30 kişi şikayette bulundu. Gelen şikayetler üzerine genel müdürlük bankaya müfettiş göndererek Kartallı hakkında soruşturma başlattı. Kartallı'dan borcuna karşılık senet alan 12 mağdur, Ortaköy İcra Müdürlüğü'ne başvurarak alacaklarının tahsili için sıra beklemeye başladı.

Menderes İsbir isimli esnaf, Kartallı ile devamlı para alışverişlerinin olduğunu belirterek, ?Paramız olmadı bize destek verdi, ödemelerimizi yaptı. Onun ihtiyacı olunca da biz verdik. Bu sayede kendine büyük güven oluşturdu. Kredi kullanmak isteyenlere en üst limite kadar krediyi 20 dakikada çektiriyordu. Kolay kredi verilince herkes hücum etti ve geçen yıl banka şubesi rekor düzeyde kredi dağıttı.? dedi. Bankadan çektiği 4 bin YTL'yi iki günlüğüne borç olarak isteyen banka müdürüne verdiğini anlatan İsbir, ?Parayı bankaya ben ödemek zorunda kaldım.? diye konuştu.

İlçe postanesinden emekli Rafet Ergin ise acil ihtiyacı olduğunu anlatan Kartallı'nın kendisinden 5 bin YTL borç para aldığını açıkladı. ?Senin adına kredi çekelim, ben iki ay içinde ödeyeceğim.? vaadiyle bir dekonta imza attığını kaydeden Ergin, ?Ödeme yapılmadığını iki ay sonra öğrendim.? diyerek banka müdürü tarafından kandırıldığını söyledi. Müdüre borç verenlerden İsmail Topçu ise 5 bin YTL'lik borca karşı 3 Ekim 2005 tarihine senet aldığını belirtti. Topçu şunları söyledi: ?Borçlarım var diyerek benden kredi çekmemi istedi. Koca Ziraat Bankası müdürü. Ben de inanıp 5 bin YTL'lik kredi alıp verdim.?

İlçede tuhafiyecilik yapan Satılmış Kunduracı da banka müdürüne 8 bin 500 YTL kaptırdığını, aldığı kredinin faiziyle birlikte 13 bin YTL'ye çıktığını belirtti. Kunduracı, ?Borcu kapatmak için başka bir bankadan kredi çektim.? dedi. Banka müdürü Kartallı'nın dolandırdığı kişilerden birisi de mesai arkadaşı Hüseyin Ünal. Bankada 24 yıl görev yapan Ünal, beraber çalıştığı yönetici tarafından dolandırılmaktan üzüntü duyduğunu kaydederek şöyle konuştu: ?Çocuğum Ankara'da hastanede yatıyor ve paraya ihtiyacım var. Beraber çalıştığım arkadaşımsın, sana gelmeyim de kime gideyim diyerek benim adıma 3 bin 500 YTL kredi çekti. Ben de ayrı bir kredi çekerek bu borcu kapattım.?

Dolandırıcılıkla suçlanan İsmet Kartallı, borçlularının kendini mahkemeye vermesi üzerine, ?Ne yapayım bir kere hata yaptım. Borcuma sadığım. Maaşıma zaten haciz konulmuş.? dedi. Kartallı, kendisi ile ilgili iddialar için, ?Banka müdürü olarak benim müşterilerle borç alışverişine girmem etik değildi. Soruşturma sonunda şube müdürlüğünden alınarak makam derecem düşürüldü. Ama ne yapayım bir insan olarak o zaman bir hata yaptım. Fakat borcumu kabul ediyorum.? diyerek borçlarını ödeme sözü verdi.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber