Erdoğan işaret dilini öğrenecek

Haber Giriş : 31 Temmuz 2006 16:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakan Erdoğan, mitinglere katılan sağır ve dilisizlere "sizi çok seviyorum" demeyi öğrendi. Tepki çok sıcak. Sıra diğer sloganları öğrenmede.

AK Parti kurulduğundan beri Başbakan Tayyip Erdoğan nerede bir konuşma yapsa, hemen yanında sözlerini sağır ve dilsizlere çeviren Nurben Cin'e bütün Türkiye artık aşina. Yalnızca engelliler değil, hemen herkes bu coşkulu anlatım biçimini ilgiyle izliyor.

Cin, bu süreçte yaşadıklarını AKŞAM'la paylaştı. Başbakan Erdoğan'ın işaret dilini öğrenmeye başladığını anlatan Nurben Cin, mitinglerde işaret diliyle 'sizi seviyorum' demesinin sağır ve dilsizleri çok mutlu ettiğini söyledi. 'Bazı kelimeleri anlatmakta zorlanıyorum' diyen Nurben Cin, 'ekonomideki dalgalanma' sözünün 'denizdeki dalgalanma' gibi algılanmasından yakınıyor.

ANNE-BABASI SAĞIR-DİLSİZ

Nurben Cin, AKP Özürlüler Koordinasyon Merkezi'nde çalışıyor. Anne ile babası sağır ve dilsiz. Kendisinde de yüzde 40 işitme var. İşaret dilini bu nedenle küçük yaşlarda öğrenmiş.

AKP'nin kuruluşu sırasında tekstil fabrikasında çalışıyormuş. Özürlüler üzerine duyarlı bir parti olduğunu farketmiş ve Erdoğan'ın sözlerini çevirmek için proje hazırlayarak partiye sunmuş. Yaklaşık 5 yıldır partinin miting ve toplantılarında Erdoğan'ın sözlerini sağır ve dilsizler için çeviriyor.

Nurben Cin, ilk kez AKP'de başlatılan işaret dili uygulamasının, siyasete yeni bir boyut getirdiğini ve seçimlerde bunun ciddi yararının görüldüğünü düşünüyor.

Türkiye'de 3.5 milyon sağır ve dilsiz var

Türkiye'de 3.5 milyonu sağır ve dilsiz olmak üzere yaklaşık 12 milyon özürlü bulunduğunu belirten Cin, 'Son seçimlere kadar özürlülerin büyük bölümünün siyasi bilinci olmadığı için ailesinde en güvendiği kişinin etkisiyle oy kullanıyordu.

Siyasilerin özürlülere bu şekilde hitap etmeye başlaması çok şeyi değiştirdi. Özürlüler partileşirse bir partiyi önemli bir güçle Meclis'e sokacak oy potansiyeline sahip' diyor. Sağır ve dilsizlerin soyut bazı kavramları anlamakta güçlük çektiklerini belirten Nurben Cin, 'Zorlandığımız yerde tek tek harflerle çevirme yapıyorum' diye konuştu.

Sağır-dilsizler çok seviniyor

Nurben Cin, Başbakan Erdoğan'ın çok az da olsa işaret dilini öğrendiğini, bazı mitingler ve toplantılarda grup halinde gelen özürlülere hitap ettiğini aktardı.

Başbakan sağır ve dilsizleri heyecanlandırıyor

Başbakan'ın işaret diliyle 'Ben sizi çok seviyorum' demesinin, sağır ve dilsizleri çok sevindirdiğini gören Cin, 'Başbakan'ın bu tavrını görünce çok heyecanlanıyorlar ve işaret diliyle konuşmaya çalışıyorlar. Bunun üzerine Başbakan 'tamam bu kadar' anlamına gelecek işaretle daha fazla bilmediğini anlatıyor. Ancak önümüzdeki günlerde 'Her Şey Türkiye İçin' gibi bazı sloganları da öğrenmesi söz konusu' dedi.

Hüseyin ÖZALP / Akşam

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber