Rüşvet isteyen Albaya suçüstü

Haber Giriş : 02 Ağustos 2006 10:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MSB Kalite Yönetim Başkanlığı Muayene Komisyonu Başkanı Albay C. Ş., "irtikap" suçundan askeri mahkemece tutuklandı. İşte rüşvetçi albayın telefon konuşmaları...

Milli Savunma Bakanlığı (MSB) Kalite Yönetim Başkanlığı Muayene Komisyonu Başkanı Albay C. Ş., "irtikap" suçundan askeri mahkemece tutuklandı. Yargılama sırasında emekliliğini isteyen Albay'ın dosyası ağır cezaya gönderildi.

MSB ihalelerinde sistematik yolsuzluk yapıldığını ileri sürerek, iki tuğgeneral ve yedi subay ve bir sivil memur hakkında suç duyurusunda bulunan Selim Yetiş'in başka bir ihaleye ilişkin şikayeti üzerine başlatılan soruşturma, ihalelerde kritik görev üstlenen Albay C.Ş.'yi "sanık" sandalyesine oturttu.

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Mahkemesi'nde, Nisan 2005'te "irtikap" suçlamasıyla açılan davada, Albay C.Ş. hakkında 10 yıla kadar hapis cezası istendi. Yargılama sırasında emekliliğini isteyen Albay'ın dosyası "görevsizlik kararıyla" Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderildi. Albay'ın "görevsizlik kararının iptali" istemiyle Yargıtay'a gönderdiği dosya hakkında henüz karar çıkmadı.

LAPTOP'LA BAŞLAYIP 17 MİLYARA ÇIKTI

Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Askeri Savcısı tarafından hazırlanan iddianamede, müşteki Mehmet Selim Yetiş'in şikayeti üzerine başlatılan rüşvet soruşturması ve teknik takip detaylı olarak yer aldı.

Gökçeoğlu Medikal Hizmetler San. Ve Tic. LTD. ŞTİ.'nin MSB ihalelerinde "yasaklı" konuma düşmesi üzerine Nejat Bilgen, Dinamik Röntgen, Medikal 2000 ve Erişçi Elektronik adlı 4 ayrı firmanın vekaletleriyle ihalelere girmeye başlayan Yetiş'in dava dosyasına yansıyan ifadelerine göre, Albay, 2002 ve 2003 yıllarında bazı ihaleleri kazanan Selim Yetiş'e sık sık "bizim hakkımız ne olacak, borcun birikiyor" dedi.

"MUAYENEDEN N.. GEÇERSİN!"

Hatta Yetiş'in Erişçi Elektronik firması adına kazandığı Odyovestibüler ünit cihazı ihalesinden sonra Albay kızı için lap top bilgisayar istedi, bu bilgisayarın özelliklerini de bir kağıda yazarak Yetiş'e verdi. Selim Yetiş bu talebi yerine getirmediğini, ama C. Ş.'nin kendisine 'bir başka müteahhidin laptop aldığını' söylediğine de ifadesinde yer verdi.

Yetiş, daha sonra kazandığı 4 ayrı ihaleden sonra da kendisini cep telefonundan arayan Albayın "bizim haklarımız ne olacak, benim kredi kartı borçlarım var, çok açıldım, maaşım yetmiyor" gibi sözlerle üzerinde baskı kurduğu iddiasıyla Askeri Savcılığa başvurdu. Savcılık ifadesinde, "1 ve 2 Kasım 2004'te o 537 237 .... No'lu telefondan kendisini arayan Albay 'in "17 milyar borcun birikti, ne zaman ödeyeceksin" dediğini de belirten Yetiş, Albayla konuşmaları ayrıntılarıyla anlattı: "Ben, böyle bir borcum olmadığını, bu konuşmalara bir son vermesi gerektiğini söyledim. Bunun üzerine, 'eğer parayı vermezsen bir daha muayeneden geçemezsin, sistem böyle.Sen bu işlerden bana para vermek zorundasın. TÜBİTAK'a bilimsel muayeneye gönderirsem 10 bin dolara mal olur, yetkilerimiz çok' dedi. Bir tarihte 3-4 muayenem olduğu zaman, tabirim bağışlansın, 'bundan sonra muayeneden nah geçersin' şeklinde cevap verdi.

Deniz Harp Okulu'ndaki hastanenin ve Foça'daki hastanenin ihtiyacı nedeniyle aynı röntgen cihazı verilecekti. İhaleyi benim temsilcisi olduğum Dinamik Röntgen Firması kazanmıştı. Ve Tuzla'daki muayeneyi Albay yapacaktı. Beni muayene öncesi evden arayıp, boşuna gelme dedi ve bağırarak 'sen bu muayeneye gelmeyeceksin' dedi. Bütün bunlar üzerine zarar göreceğimi düşünerek sanığın para talebini kabul ettim. Bana cep telefonundan mesaj atarak hesap numarasını verdi, ben de bildirdiği hesaba 2 milyar yatırdım. Sonra da bu mesaj ve dekontlarla savcılığa başvurarak suç duyurusunda bulundum."

Kendisinden değişik zamanlarda, 17 milyar ile 5 bin dolar arasında değişen miktarlarda para istediğini belirten Yetiş'in şikayeti üzerine C. Ş.'nin kullandığı iki cep telefonu resmen dinlendi. Albayın rüşvet pazarlığının telefon kayıtlarına da geçmesi üzerine, Kuzey Deniz Saha Komutanlığı izniyle dava açıldı. Askeri mahkemece tutuklanarak askeri cezaevine gönderilen Albay, yaklaşık 2 aylık tutukluluk süresinden sonra tahliye edildi. Halen Yargıtay'da olan davanın Beyoğlu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülmesi bekleniyor.

Pazarlık konuşmaları

Mehmet Selim Yetiş ile Albay C.Ş. ile resmi telefon kayıtlarına yansıyarak iddianamede yer alan, çeşitli tarihlerdeki para pazarlığını içeren telefon görüşmelerinden çarpıcı diyaloglar:

7 Ocak 2005

Albay C.Ş.: Ya hocam, bunu bir tek siz yapıyorsunuz, biliyor musunuz... S.Y.: Diğerleri hemen ödüyor mu? Albay C.Ş.: Yes sör, ne kadar şey varsa, muayene bitti tık anında...

4 Şubat 2005

S.Y.: Şu ödenekler ödensin önce karnımızı doyuralım.
Albay C.Ş.: Evet, yani yemek bile yemiyoruz.
S.Y.:.. Diğer ihalelerden bir kuruş para almadım. Bir tane röntgen cihazından aldık onu da biliyorsun çok cüzi bir karla vermiştik.
Albay C.Ş.: Onu da ha sana ha bana dağıttıktan sonra çü..,. kaldı Hasan'a...
S.Y.: Çıkardığın hesap 5 milyardı değil mi?
Albay C.Ş.: Tamam o kadar olsun...
S.Y.: Tamamı 5 milyar, nakit olarak istiyorsun.
Albay C.Ş: Evet...

BİRGÜN

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber