İlaç ve tedavi sözleşmeleri 2007'de geçersiz olacak

Haber Giriş : 07 Ağustos 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Şimdiye kadar her kurum ilaç ve tedavi masraflarını kendisi hesaplıyor, eczanelerle sözleşme imzalayabiliyordu. Yeni yasayla bu işlemler Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütülecek. Bunun için bütün sözleşmelerin yenilenmesi zorunlu.

SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlanması ile başlayan sağlık sektöründeki karışıklığa, bir yenisi eklenmek üzere. 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren sosyal güvenlik reformu ile Genel Sağlık Sigortası devreye girecek ve Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur da Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı altında birleşecek. Bu nedenle ilaç ve tedavi giderleri artık Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından tek elden yürütülecek. Geçen haftalarda başlayan 2007 yılına ilişkin bütçe çalışmalarında, yeni sistemin altyapısı oluşturulmaya başlandı. Bununla birlikte Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı'nın 2007 yılından başlayarak eczanelerle hastanelerle özel polikliniklerle sözleşme yapması gerekeceği ve bunun hayli karmaşık bir süreci beraberinde getireceği belirtildi.

Bütçede harcama sistemi değişiyor

Sağlık sisteminde SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na bağlanmasıyla birlikte, yılbaşında; önce 2004 ve 2005'ten kalan alacaklar silinmek istenmişti. Bu alacakları silme çabası sebebiyle ödenekler aktarılmayınca, hastaneler, kalorifer yakıtı alamama gibi durumlarla bile karşılaşmıştı. Öte yandan sağlık harcamaları beklenenin üstünde artınca, bu sefer IMF devreye girdi ve ayakta tedavilerden ödeme listesine kadar bir dizi tedbir alınmak zorunda kalındı. IMF'nin tedbir alınmasını istediği ilaç ve tedavi giderlerinin 2007 yılından itibaren başka bir kaleme kaydırılacağı kaydedildi. Bunun için 2007-2009 yıllarına ait Bütçe Hazırlama Rehberi'nde konuya açıklık getirildi. Rehberin "Sosyal Güvenlik Kurumuna Devlet Primi Giderleri" başlıklı bölümünde, devletin işveren sıfatıyla Sosyal Güvenlik Kurumu'na ödeyeceği sigorta primlerinin bu bölümde izleneceği belirtildi. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun devreye gireceği 2007 yılından itibaren de ilaç ve tedaviler, tedavi yollukları ve cenaze giderlerinin Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütüleceği anlatıldı.

Değişiklikle IMF'nin 1.4 milyar YTL önlem istediği sağlık harcamaları kalemi artık "Sosyal Güvenlik Kurumu'na Devlet Primleri" adı altında gösterilecek. Sağlık harcamaları şimdiye kadar mal ve hizmet alımı olarak değerlendiriliyordu.

Bütün sözleşmeler yenilenecek

Maliye yetkilileri, 2007 bütçesinde böylece sistemin değişeceğini belirterek şu anda uygulamaya dönük çalışmalar yapıldığını kaydettiler. Şimdiye kadar her kurumun ilaç ve tedavi masraflarını kendisinin yaptığını, eczanelerle sözleşmeler imzalandığını kaydeden yetkililer, tüm bu işlemlerin artık Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yürütüleceğini, muhatabın değiştiğini, bunun için de sözleşmelerin yenilenmesinin zorunluluğuna dikkat çektiler. Eskiden bakanlıkların bile eczane ya da özel polikliniklerle sözleşme yapmış olduğunu vurgulayan yetkililer, bunların da artık geçersiz kalacağını dile getirdiler.

referans

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber