EÜAŞ alacaklarını tahsil edemeyince BOTAŞ'a borçlanıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Ağustos 2006 14:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik Üretim Anonim Şirketinin (EÜAŞ), Boru Hatları ile Petrol Taşıma Anonim Şirketine (BOTAŞ) olan borcunun asıl kaynağının, Türkiye Elektrik Dağıtım Anonim Şirketinin (TEDAŞ) alacaklarını tahsil edememesi olduğu belirtiliyor.

TEDAŞ'ın dağıttığı elektrik karşısında abonelerinden alacağını alamaması, Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketinden (TETAŞ) aldığı elektriğin parasını ödeyememesine neden oluyor. Bunun üzerine TETAŞ'ta EÜAŞ'den aldığı elektriğin parasını ödeyemiyor, EÜAŞ de elektrik üretmek için BOTAŞ'tan aldığı doğalgazın parasını ödeyemiyor. Bu borç zinciri de enerji KİT'lerinin nakit performansı dengesinin bozulmasına neden oluyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkilileri, TEDAŞ'ın alacaklarının önemli bir bölümünün genel aydınlatmadan kaynaklanan belediye borcu olduğunu belirtirken, bu sorunun çözümü için Meclis açılır açılmaz Ekim ayında TEDAŞ'ın bu yöndeki alacaklarının tahsiline ilişkin bir yasal düzenleme çalışması içinde bulunduklarını bildirdiler.

Enerji KİT'lerinin tüm hesaplarının yıllık olan bilanço tahakkuk hesabına göre yapıldığını belirten yetkililer, enerji KİT'leri arasında satılan ve alınan ürünlerinin kağıt üzerinde fiyatlandırıldığını ifade ederek, "BOTAŞ, EÜAŞ'ye doğalgaz veriyor ve bunu tahsil ediyormuş gibi fiyatlandırıyor. Yani bu işlemler tahakkuk üzerinedir" diye konuştular.

Enerji KİT'leri arasında meydana gelen zincirleme borç BOTAŞ'ta patlıyor.

Problemin çözümünün TEDAŞ'ta olduğunu vurgulayan Enerji Bakanlığı yetkilileri konut abonelerinden 2 YTL, sanayi abonelerinden ise 5 YTL genel aydınlatma parasının alınmasının ilk çözüm yöntemi olduğunu belirtiyor.

Bir diğer çözüm yöntemi ise belediye tüketim vergisinin TEDAŞ'ta kalması.

Eğer gerekli yasal düzenleme yapılmazsa tüm bunların Hazineye görev zararı olarak yazılması da son çare olarak bakanlığın önünde duruyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber