Aydınlatma bedeli adına halktan iki katından fazla para toplanacak

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 16 Ağustos 2006 12:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO), sokak aydınlatmasının yıllık giderinin 302 milyon YTL olduğunu, buna karşın halktan 768 milyon YTL toplanmak istendiğini açıkladı.

EMO 40. Dönem Yönetim Kurulundan yapılan açıklamada, Kayseri ve civarı hariç olmak üzere 20 dağıtım şirketinin toplam mesken abone sayısının, 2005 yıl sonu itibariyle 23 milyon 85 bin 372 olduğu belirtilerek, bu durumda aylık 2 YTL sabit bedel üzerinden konut abonelerinden yılda 554 milyon YTL tahsil edileceği ifade edildi. Aynı dönemde 3 milyon 567 bin 391 olan ticari abonelerden de aylık 5 YTL üzerinden 214 milyon YTL toplanacağının belirtildiği açıklamada şöyle denildi: ?Böylece toplamda 768 milyon YTL halktan ücret alınacaktır. Ancak 2006 yılının ilk 3 ayındaki sokak aydınlatmasının mali tutarının 75,6 milyon YTL olduğu dikkate alındığında, yıllık sokak aydınlatması gideri yalnızca 302 milyon YTL'dir. Yani genel aydınlatma adı altında halktan iki katından daha fazla para toplanmak istenmektedir.?


Elektrikte aydınlatma bedeli alınmasına tepki...

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Sinan Aygün, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'nın belediyelerden tahsil edilemeyen genel aydınlatma harcamalarını, abonelerin faturalarına yansıtmaya hazırlanmasını abesle iştigal olarak değerlendirdiklerini belirterek, "Konuyu yargıya taşırız" dedi.

Bir ücretlinin 400 YTL civarında ücret aldığını ve bunun yüzde 10'u kadar elektrik faturası ödediğini, bu oranın Avrupa ülkelerinde yüzde 1'i aşmadığını kaydeden Aygün, "Sanki yanıyormuş gibi şimdide sokakların genel aydınlatmaların parasını halkın sırtına yüklüyorlar. 2 YTL konutlardan 5 YTL sanayi abonelerinden alacaklar, yıllık 564 milyon YTL'yi halkın cebinden denkleştirecekler" şeklinde konuştu.

Aygün, şunları kaydetti:

"Şu yılan hikayesine bir bakın. BOTAŞ, EÜAŞ'a doğalgaz satıyor. EÜAŞ ürettiği elektriği TETAŞ' a satıyor. TETAŞ da TEDAŞ'a satıyor. TEDAŞ alacaklarını tahsil edemiyor, 'Vatandaşa'a tekme atıyor. BOTAŞ, EÜAŞ, TETAŞ, TEDAŞ saadet zincirinin faturasını, kafiyeden olsa gerek, 'Vatandaş' ödüyor. Elektrik direklerinin, trafoların, yüksek gerilim tellerinin faturalarını da bekleriz. Ben artık her şeyi bekliyorum. Elektrik direğine baktın 'ver vergi', suyun gözüne baktın 'ver vergi', nefes aldın 'ver vergi', kamu binasına girdin 'ver vergi'. Sanki Deli Dumrul vergileri dönemine yeniden dönüyoruz. Neymiş? Kamu kurumlarından ve belediyelerden para tahsil edilemiyormuş. Edin, neden edemiyorsunuz?"

Elektriğin kilowatsaatinin İsveç'te 3.40 cent, Avusturalya'da 3.60 cent, Norveç'te 4.30 cent, Bençika'da 4.80 cent, Almanya'da 6.50 cent olduğunu, Türkiye'de ise elektriğin kilowattsaatinin 10.20 cent olduğunu hatırlatan Aygün, "Türkiye dünyanın en pahalı sanayi elektriğini kullanıyordu, şimdi buna artı 5 YTL daha eklendi. Yarın elektrik faturasında, 1 adet direk, 1 adet trafo, 10 metre bakır tel parası görürsek hiç şaşmam" dedi. Hükümetin bu yola başvurması halinde dava açacaklarını sözlerine ekleyen Aygün, "Ne halktan ne de işyerlerinden bu parayı alamazlar. Yasal haklarımızı kullanır, 'dur' deriz" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber