Erdoğan: Koalisyon en kısa sürede kurulmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'nin böyle bir zaman kaybına tahammülü olmadığına inanıyorum. Bunun için koalisyon hükümetinin mümkün olan en kısa zamanda kurulmasını temenni ediyorum" dedi.

Kaynak : DHA
Haber Giriş : 21 Haziran 2015 16:26, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Erdoğan: Koalisyon en kısa sürede kurulmalı

Törende bir konuşma yapan Erdoğan konuşmasında, "7 Haziran seçimleri Türkiye'de 12,5 yıldır devam eden Ak Parti hükümeti döneminin devamına imkan vermeyecek bir sonuç çıkardı. Mevcut şartlarda Türkiye'nin bir koalisyon hükümeti ile yönetilmesi şu anda kaçınılmaz bir hal aldı. Meclis'te 4 partinin temsil edildiği bu yeni dönemde temennimiz yeni hükümetin bir an önce kurulmasıdır. Her seçimde olduğu gibi bu seçimde de ekonomimiz ciddi bir imtihandan geçti. Aslında geçtiğimiz 12 yılda bu bakımdan pek çok sınamaya maruz kaldık. Ekonomimiz bakımında bu kritik dönemlerin her biri çok ciddi sonuçlar doğurma potansiyeli, taşıyordu. Hatta doğrudan ekonominin hedef alındığı pek çok hadise yaşadık. Hamdolsun bu saldırıların hepsinin üstesinden milletimizle ve sizlerle birlikte geldik" dedi.

"SEÇİM SONUCUNDA ORTAYA ÇIKAN TABLO MİLLETİMİZİN TAKDİRİDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün de ülkemizin 12,5 yıldır titizlikle koruduğu istikrar ve güven iklimi konusunda ciddi endişelerin yaşandığını görüyoruz. Her şeyden önce şu hususu bir kez daha ifade etmek istiyorum; seçim sonucunda ortaya çıkan tablo milletimizin takdiridir. Hepimizin buna saygı duyma mecburiyeti vardır. Madem milletimiz böyle bir tablo takdir etti, öyleyse bize düşen bu şartlarda ülkemiz ve milletimiz için yapmamız gerekenlerin en iyisini ortaya koymaktır" dedi.

"KOALİSYON HÜKÜMETİNİN MÜMKÜN OLAN EN KISA ZAMANDA KURULMASINI TEMENNİ EDİYORUM"

Salı günü meclisin toplandığına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Seçilen milletvekilleri yemin ediyor. 28 Haziran'da da Meclis Başkanı ve Başkanlık Divanı seçimi başlıyor. Bu seçiminde en geç 5 gün içinde tamamlanması gerekiyor. Bilindiği gibi Anayasa'da Cumhurbaşkanına hükümet kurulamaması halinde seçimlerin yenilenmesine karar vermek için tanınan 45 günlük süre, Meclis Başkanlık Divanı'nın seçimiyle başlıyor. Böyle bir durumda Ağustos ayının ortalarına kadar uzana bir süreç söz konusu. Türkiye'nin böyle bir zaman kaybına tahammülü olmadığına inanıyorum. Bunun için koalisyon hükümetinin mümkün olan en kısa zamanda kurulmasını temenni ediyorum ve kimsenin egolarına mahkum olmaması gerekir" diye konuştu.

"SİYASETÇİLER BU İŞİ ÇÖZEMİYORSA MİLLET BU İŞİ ÇÖZECEK TEK MERCİDİR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğer egolar öne geçerse o zaman bu süreç uzayacaktır. O zamanda Cumhurbaşkanı olarak üzerimize düşen görev siyasetçiler bu işi çözemiyorsa millet bu işi çözecek tek mercidir. Bunu yapmak durumundayız. Ekonomimiz mevcut durumda seçim sonuçlarını hazmetmiş ve bir koalisyon hükümetine kendini hazırlamış görünüyor. Hükümet kurma sürecinin uzaması veya hükümet kurulamaması durumunda da ekonomimizin dinamiklerinin buna dayanacak dirayete sahip olduğuna doğrusu ben inanıyorum. Ama partilerimize ve genel başkanlara düşen görev ülkenin, milletin ve bilhassa ekonominin sabrını çok zorlamadan sorumluluklarının bilinci içinde hareket etmektir" ifadelerini kullandı.

"VEBALİ AĞIRDIR"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye ortak bir dil, ortak hedefler ve ortak akıl çerçevesinde kurulmuş bir koalisyonla, istikrara ve güven iklimini yeniden tahkim edebilir. Müşterekleri değil, farklılıkları öne çıkararak, adeta oyun bozanlık eden partiler ve siyasetçiler bunu hesabını millete vereceğini bilmelidir. Kimsenin seçimlerin ortaya çıkardığı tablodaki konumunu, millete karşı sorumluluk üstlenmek yerine sistemi kilitlemek için kullanmaya hakkı yoktur. Türkiye'yi hükümet kurulamayan bir ülke durumuna düşürmenin vebali ağırdır" dedi.

"BEN ANAYASADAKİ YERİMİ GAYET İYİ BİLİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Cumhurbaşkanı olarak bu süreçte ben milletimin arzusu ve beklentisi doğrultusunda yeni hükümeti bir an önce teşvik edeceğim" diyerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Birileri ikide bir çıkıp, 'Cumhurbaşkanı Anayasa'daki yerine çekilmelidir' gibi ifadeler kullanıyor. Ben Anayasa'daki yerimi gayet iyi biliyorum. Siyasette ömrümün 40 yılı Anayasa'yla hareket ederek ve Anayasa'nın verdiği yükümlülükleri bulunduğum her makamda kullanarak geçti. Ve şu anda da yine Cumhurbaşkanı olarak Anayasa'nın bana verdiği görev neyse, yetki neyse bu yetkiyi gayet iyi kullanmasını bilirim, bunun içinde birilerinin talimatına ihtiyacım yok. Sivil toplum kuruluşlarımızda ve iş dünyamızdan da bu konuda daha aktif daha cesaretlendirici bir rol oynamalarını bekliyorum. Ülkemiz için en hayırlısı neyse onun gerçekleşmesini temenni ediyorum." Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantıda en fazla ihracat yapan firmalara da ödüllerini verdi. Toplantıya, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğu, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Ak Parti Milletvekili Berat Albayrak, TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, MÜSİAD Başkanı Nail Olpak, KOÇ Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Koç, Ahmet Nazif Zorlu, Rıza Sarraf'ın yanı sıra iş ve siyaset dünyasından bir çok isim katıldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber