25 bin kişi meslek standardı belgesi aldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik: - "Türkiye'de halen 13 milyonun üzerinde çalışan olmasına rağmen meslek standardı belgesine sahip 25 bin civarında çalışanımız var"

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 02 Temmuz 2015 17:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
25 bin kişi meslek standardı belgesi aldı

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Türkiye'de halen 13 milyonun üzerinde çalışan olmasına rağmen meslek standardı belgesine sahip 25 bin civarında çalışanımız var" dedi.

Çelik, Mesleki Yeterlilik Kurumu (MYK) ve İntes Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikasınca (İNTES) düzenlenen mesleki yeterlilik uygulama sınavının yapıldığı 1. Organize Sanayi Bölgesindeki İNTES Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme Merkezi'ni ziyaret etti.

Sınav öncesi konuşma yapan Çelik, iş kazalarının hem çalışanlar, hem işverenler, hem de ülke yönetiminde söz sahibi kişiler açısından çok üzücü olaylara sahne olduğunu söyledi.

Çelik, herkesi derinden yaralayan iş kazalarının bugünün bir meselesi değil, öteden beri Türkiye'nin önemli sorun alanlarından biri olduğunu ifade etti.

Sorunların iş kazaları yaşandıktan sonra ele alındığını belirten Çelik, "Birçok haksız saldırılarla, ithamlarla da karşı karşıya kaldık. 'Bu olay nedir, nereden kaynaklanıyor, bu işin çözümü nasıl olmalı, nereden başlanmalı' şeklinde bir yaklaşımı ise çok defa görmediğimizi belirtmek istiyorum" diye konuştu.

Bakan Çelik, yaklaşık 8 yıldır yaptığı bakanlık döneminde işçi ve işveren kesimiyle sorunların çözümünde defalarca bir araya geldiklerini hatırlattı.

- "362 meslek standardı yayınlandı"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Çelik, 2007'de kurulan MYK'nın bugüne kadar 760 meslek standardını belirlediğini ve 598'ini yürürlüğe koyduğunu bildirdi.

Tehlikeli ve çok tehlikeli işlerle ilgili meslek standartlarının yayınlanmasının çok önemli görüldüğünü kaydeden Çelik, bu konuyla ilgili 362 meslek standardının tehlikeli ve çok tehlikeli işlerle ilgili yayınlandığını söyledi.

Çelik, "Artık her işi yaparım dönemi yavaş yavaş bu girişimlerimizle sona eriyor. Bugüne kadar MYK bünyesinde mesleki yeterlilik belgesine sınavlardan geçtikten sonra ulaşan çalışan sayımız 24 bin 842'yi buldu. Yani Türkiye'de halen 13 milyonun üzerinde çalışan olmasına rağmen, meslek standardı belgesine sahip 25 bin civarında çalışanımız var" diye konuştu.

Bakanlığın yayınladığı tebliğe göre artık 40 meslekte mesleki yeterlilik belgesini almadan kişilerin çalıştırılma ihtimalinin bulunmadığına işaret eden Çelik, "Bir yılda çalışanın 3 kez sınav hakkı var. Bu belgeyi almak zorunluluğu var. Bu 40 meslekte diyoruz ki siz sınavlara gireceksiniz ve bu belgeyi alacaksınız. 2016'nın Mayıs ayında eğer bu belgeyi alamamışsanız siz bu meslekte çalıştırılamayacaksınız" ifadesini kullandı.

Konuşmasının ardından betonarme demirci ve ahşap kalıpçı alanlarında yapılan uygulamalı sınav esnasında öğrencilerle sohbet eden Bakan Çelik, yetkililerden bilgi aldı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber