Çalışmam' diyen ev kızları genç işsizlikte hesap şaşırttı

İşte muhalefetin '6 milyon genç işsiz' iddiasının perde arkası. TİSK raporuna göre sözü edilen 6 milyon gencin 4,7 milyonu iş talep etmiyor. Bu 4,7 milyonun büyük kısmını da kendilerini 'ev kızı' olarak tanımlayan grup oluşturuyor.

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 08 Temmuz 2015 10:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Çalışmam' diyen ev kızları genç işsizlikte hesap şaşırttı

MİRAY ÇİMEN

Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun (TİSK) OECD ve TÜİK verilerine göre çıkardığı genç işsizlik analizi çarpıcı verileri ortaya çıkardı. Analiz, muhalefet partilerinin meydanlarda sıkça dile getirdiği "6 milyon işsiz var" iddiasının ayrıntılarına ışık tutuyor. Türkiye'de 6 milyon gencin herhangi bir eğitim kurumuna devam etmediği ve çalışmadığı doğru. Ancak, bu gençlerin 4 milyon 700 bininin istihdama katılma yönünde bir talebi de bulunmuyor. İş aramayan gençlerin büyük bölümünü ise kendilerini "ev kızı" olarak tanımlayan grup oluşturuyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de, muhalefetin meydanlarda "6 milyon işsiz var" demesine sert tepki göstermişti.

RAMAYAN İŞSİZ Mİ?

Çelik, "Utanmadan söylüyorlar. Dünyada işsizliğin nasıl hesaplayacağına dair bir kural var. Bir adam iş aramıyorsa o işsiz değildir. Bir adam iş arıyorsa işsizdir. Adam aramıyor. Bunu sen zorla işsizsin yazamazsın. 'Niye iş aramıyorsun?' diye yaklaşım içine girerseniz, o zaman İtalya'da şu anda işsizlik 12.08 iken 22.10 olur. Yani o zaman bütün dünyadaki işsizlik oranlarını alt üst edersiniz. Böyle bir hesap yok" demişti.

Resmi oran yüzde 18.6

Mart döneminde Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 10.6 olarak gerçekleşti. 15-24 yaş arasındaki işsizlik ise yüzde 18.6 seviyesinde. Nisan dönemine ilişkin işsizlik verisi 15 Temmuz'da açıklanacak.

4,7 milyon genç iş aramıyor

TİSK'in yaptığı analize göre, Türkiye'de öğrenim görmeyen ve çalışmayan 5 milyon 936 bin gençten, 4 milyon 221 bini genç kadınlardan, 1 milyon 715 bini ise genç erkeklerden oluşuyor. Bu gençlerden 1 milyon 197 bini iş ararken, 4 milyon 739 bin genç iş de aramıyor.

Yüksek oran genç kadınlardan kaynaklanıyor

OECD verileri, Türkiye'deki öğrenim görmediği halde çalışmayan gençlerin oranının genç kadınların durumundan kaynaklandığını işaret ediyor. Buna göre, Türkiye'de genç kadınların yüzde 45,2'si hem eğitim hem de istihdam dışı. Verilerde erkekler için bu oran 17,6 olarak yer alıyor.

OECD'DE ÜÇÜNCÜ SIRADAYIZ

TİSK'in, OECD'nin yayınladığı "2015 Becerilerin Görünümü" başlıklı raporuna göre, mevsimlik çalışma, ev kadını olma, öğrencilik, irad sahibi olma, emeklilik ve çalışamaz halde olma gibi nedenlerle iş aramayıp ancak işbaşı yapmaya hazır olduğunu belirtilen yani 'boşta gezen' gençlerin yüzde 80'i iş aramıyor. Türkiye, yüzde 80'lik bu oranla, OECD'ye üye 33 ülke içerisinde Kore ve Meksika'dan sonra 3'üncü sırada geliyor. Eğitimden ve istihdamdan uzak kalan yüzde 20 ise OECD tarafından 'İş arıyor, ancak bulamıyor' olarak kabul ediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber