İşçi ve memura vergi iadesi kalkıyor

Haber Giriş : 02 Eylül 2006 12:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

zaman

Tasarı ile işçi ve memurların gider indirimi olarak adlandırılan vergi iadesi kalkacak.

Bunun yerine, çalışanların eş ve çocuklarının durumlarını da dikkate alan özel indirim uygulamaya girecek. Özel indirimle ücretlilere yapılacak katkı, vergi iadesi ile sağlanan getirinin altında olmayacak.

Basit usulde vergileme son bulacak. Halen 800 ile 900 bin arasında esnafı ilgilendiren basit usulde vergileme, yerini 3'lü bir yapıya bırakacak. Belirlenecek limitlerin üzerinde yer alan büyük mükellefler, gerçek usule geçirilecek.

Yeni dönemde, şehiriçi yolcu taşımacılığında bulunan taksiciler ve dolmuşçular için de özel bir vergileme rejimi uygulanacak. Bu modelde, vergi dairesi, belediye, ticaret odası ve ilgili meslek odası temsilcilerinden oluşacak komisyon, her hat ve durak için tek tek ortalama kazanç belirleyecek. Kazanç tespitinde, ilgili durak ve hattın yanı sıra plaka değerleri de dikkate alınacak. Bu tespitin ardından da şoför esnafının beyan ettiği gelirlerin, komisyonun hesapladığı ortalama kazancın altında kalması önlenecek.

Gayrimenkul satış kazançlarının değer artışı yoluyla vergilendirilmesindeki 4 yıllık süre 5 yıla çıkarılacak.

Daha çok el emeği ile geçinenler Gelir Vergisi'nden muaf tutulacak. Bu durumdaki küçük mükellefin belirlenmesinde asgari ücret kriteri getirilecek. Yıllık geliri, asgari ücretin 2-2,5 katını aşmayanların oluşturacağı bu gruba, ?Vergiden Muaf Esnaf Belgesi' verilecek. Hiçbir defter ve kayıt tutmayacak olan bu gruptaki esnaf ve sanatkardan yılda 2 taksitte cüzi miktarda, standart vergi alınacak. Söz konusu vergi tutarı da, 100-200 YTL gibi bir rakam olacak.

Yabancıların vergilendirilmesinde tümüyle OECD kriterleri geçerli olacak. Dar mükellefiyet ve yurtdışında yerleşik sayılmaya ilişkin tanımlar bu çerçevede genişletilecek. Yerleşik sayılmadaki 6 aylık süre de OECD ülkelerinde olduğu gibi 183 gün olarak düzenlenecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber