Sanalda oltaya gelmeyin paranızı kaptırmayın

Son dönemde sanal dolandırıcıların taktiği 'olta' yöntemi. Sahte telefon faturası şeklinde e-postalar gönderen dolandırıcılar kullanıcıların kişisel bilgilerini çalıyor. Uzmanlar uyarıyor: e-postayla gelen linklere tıklamayın!

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 03 Ağustos 2015 09:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01
Sanalda oltaya gelmeyin paranızı kaptırmayın

BURÇİN GÖKTAN

TÜKETİCİ, büyük ir hızla gelişen teknolojik yeniliklere uyum sağlamaya çalışıyor. Sahtekarlar da bu gelişim sürecinde vatandaşların dikkatsizliğini hedef alıyor. Sanal dolandırıcıların son dönemde çokça kullandığı yöntem ise 'phishing' yani 'olta' yöntemi.

SAHTE SİTE YAPIYORLAR

Sahtekarlar özellikle sosyal medya ve e-posta üzerinden, gerçekmiş gibi gözüken ancak saldırı düzenlemek için hazırlanmış sahte e-postalar veya web siteleri aracılığıyla kullanıcıları yakalayıp paralarını çalıyorlar. E-dolandırıcıların kullanıcılara bir bankadan geliyormuş gibi e-postalar gönderdiğine dikkat çeken Kaspersky Lab Türkiye Ülke Müdürü Sertan Selçuk, "Sıklıkla e-postanın başlığını bir bankadan geldiğine inandıracak şekilde yapıyorlar" dedi.

BUNU YAPAN KURTULUR

Sertan Selçuk, "Kullanıcılar bir phishing saldırısına uğradıklarını hissediyorsa ilk olarak şifreyi değiştirmeliler. Ardından da banka, e-ticaret sitesi, telekom veya mobil operatörüyle iletişime geçip durumu bildirmelidir" dedi. Lidyum Bilişim Satış Müdürü Mehmet Zeytinoğlu ise, "Bu tür tuzağa düşülmüşse bilgisayarın silinip yeniden kurulmasını önermekteyiz" diye ifade etti.

Zaman aşımı yalanına dikkat

Lidyum Bilişim Teknolojileri Satış Müdürü Mehmet Zeytinoğlu, e-dolandırıcıların en çok kullandığı sahte mail taktiklerinin başında 'kişinin kullandığı mail adresinin kullanıcı adı ve şifresinin süre aşımına uğradığı ve fatura bilgisi' olduğunu ifade etti.

Adres çubuğu kontrolü

Bir web sitesinin güvenli olduğunu anlamak için adresin 'https://' ile başladığından ve adres çubuğunda bir kilit simgesi olduğundan emin olun. Bu kilit simgesine basarak web sitesi hakkında bilgi alabilirsiniz.

Facebook çokça kullanılıyor

Dolandırıcılar, Facebook'tan gelmiş gibi görünen sahte şifre yenileme mesajları atarak kullanıcı bilgilerini çalabiliyor. Bir diğer taktik ise, dolandırıcı Facebook hesapları ele geçirdiği kişinin arkadaş grubundaki herkese 'hattının faturalı olup olmadığını' soruyor. Karşılarındaki kişi faturalı hat kullanıyor ise numarasını isteyip kendisine bir SMS geleceğini ve gelen SMS'i 'EVET' olarak cevaplamasını istiyor. Kişi cevap verip taktirde faturasına 70 ile 100 lira arasında bir ücret yansıyor ve bu ücret direk dolandırıcının cebine gidiyor.

BUNLARA DİKKAT EDİN

1. Asla e-posta ile gelen kişisel bilgi güncelleme isteklerine bilgi vermeyin.

2. Kişisel bilgi isteyen e-postalardaki imla hataları gibi gerçeği ortaya çıkaracak işaretlere dikkat edin.

3. Kişisel bilgi isteyen linklere tıklamayın. Bunun yerine site adresini tarayıcıya kendiniz yazın.

4. Şüpheli mesajları bankanıza veya kullandığınız sosyal medya platformuna hemen iletin.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber