MEB Müsteşarı Birinci'ye 5 ay 25 gün hapsis cezası

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 14 Eylül 2006 16:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Necat Birinci'yi, ''görevde keyfi davranmak'' suçundan 5 ay 25 gün hapis cezasına mahkum etti. Birinci'nin cezası paraya çevrilerek, ertelendi.

Birinci'nin, görevinden alınan dönemin Karaman il Milli Eğitim Müdürü Mazlum Altınkaya'nın yargı kararına rağmen görevine iade edilmediği iddiasıyla yargılandığı dava karara bağlandı.

Yargıtay 4. Ceza Dairesinde görülen davanın bugünkü duruşmasında esas hakkındaki görüşünü açıklayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, dosya kapsamına göre suçun sabit olduğunu ifade ederek, Birinci'nin cezalandırılmasını talep etti.

Birinci'nin avukatı Haluk Pekşen, esas hakkındaki savunmasında, müvekkilinin atamalarda görevli ve yetkili olmadığını ifade ederek, hukuki ve cezai sorumluluğu olmadığını öne sürdü. Altınkaya'nın dosyasında herhangi bir yargı kararı bulunmadığını iddia eden Pekşen, Birinci'nin, göreve iadeye ilişkin yargı kararından haberi olmasının mümkün olmadığını söyledi.

Pekşen, konuyla ilgili olarak başka sanıkların Ankara Adliyesinde görülen davasından bazı belgelerin istenilmesini talep etti. Birinci'nin diğer avukatı Hüseyin Yıldırım da müvekkilinin öğretim üyesiykn müsteşar atandığı dönemde bürokrasiyi bilmediğini belirterek, suç kastı bulunmadığından beraat kararı verilmesini istedi.

Daha sonra taleplere karşı görüşlerini açıklayan Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Birinci'nin bakanlıkta alelade bir kişi olmadığını, işlem yapacağı konuda bilgisi olmadan belge imzalamasının düşünülemeyeceğini belirtti.

Şikayetçi Altınkaya'nın da bakanlık bünyesinde sıradan bir insan olmadığını dile getiren Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, Birinci'nin mevzuat hükümlerine göre hareket etmesinin zorunlu olduğunu kaydetti ve yerel mahkemeden delil toplanması talebinin, davayı uzatacağından reddine karar verilmesini istedi.

Daire heyetinin, ilgili belgelerin dosyada bulunması nedeniyle taleplerini reddettikten sonra son sözlerini sorduğu sanık avukatları beraat isteminde bulundular.Kısa aradan sonra kararı açıklayan Yargıtay 4. Ceza Dairesi, Birinci'nin ''görevde keyfi davranma'' suçunun sabit olduğundan eylemine uyan eski Türk Ceza Kanunu'nun 228/1. maddesi uyarınca 6 ay hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Eylemin birden fazla kez işlenmesi nedeniyle önce artırılan, daha sonra da yasal indirim uygulanarak 5 ay 25 gün olarak belirlenen Birinci'nin cezası, bin 925 YTL adli para cezasına çevrilerek, ertelendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber