Doğu'daki 140 milyar dolarlık kaya gazına terör engeli

Türkiye'nin en önemli kaya gazı sahasının bulunduğu Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 kuyusundaki çalışmalar yavaşladı. Prof. Gürkan Kumbaroğlu, gaz sahasının Türkiye'nin 7 yıllık tüketimine denk olduğunu söyledi.

Kaynak : Star Gazetesi
Haber Giriş : 12 Eylül 2015 11:10, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Doğu'daki 140 milyar dolarlık kaya gazına terör engeli

Ercan Baysal

Son günlerde artan terör saldırıları enerji yatırımlarını da vurdu. Türkiye'nin en önemli kaya gazı sahasının bulunduğu Diyarbakır'daki Sarıbuğday-1 kuyusundaki çalışmalar yavaşladı. Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği (IAEE) Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, Güneydoğu Anadolu'da bulunan kaya gazı sahasının Türkiye'nin 7 yıllık tüketimini karşılayacak rezerve sahip olduğunu belirterek çalışmaların hızlanması için bölgedeki karışıklığın durması gerektiğini söyledi. Kumbaroğlu, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde son dönemde artan terör saldırılarının düşündürücü olduğunu belirterek birilerinin bölgeye yönelik hesabı olduğunu kaydetti. Enerji kaynaklarından edinilen bilgilere göre Diyarbakır'daki sahada kaya gazı bulundu ancak karışıklıklar sebebiyle bekletiliyor. Türkiye her yıl doğalgaz ithalatı için 20 milyar dolar civarında yurtdışına para ödüyor. Diyarbakır'daki rezervin ülke ekonomisine katkısının yaklaşık 140 milyar dolar olduğu hesaplanıyor. Kumbaroğlu, İran'ın Körfez ülkelerinin papucunu dama atacak bir kapasiteye sahip olduğunu söyledi. İki ülke arasındaki ilişkilerin artması gerektiğine dikkat çeken Kumbaroğlu, "İran ile büyük anlaşmalar yapılabilir. Hem enerji hem de diğer sektörlerde. İran'ın artık parası var, doğal kaynaklar açısından zengin bir ülke" dedi.

İRAN BÜYÜK FIRSAT

İran'ın dünyada 2. büyük gaz rezervine sahip ülke olduğunu ifade eden Kumbaroğlu, "Türk şirketleri Güney Pars sahasına gidebilir. İran'da Türk yatırımlarına sıcak yaklaşıyor. Proaktif olamazsak taşeron oluruz. TPAO, BOTAŞ, bu sahalarda petrol ve doğalgaz aramaya gidebilir. Antalya'da İran'ın da katılacağı bir enerji zirvesi yapacağız. İran'dan önemli katılım olacak. İran Türkiye'nin konferansını destekliyor. Bu da Türk şirketlerinin yatırımlarına bakışı açısından önemli bir gösterge " diye konuştu.

Türk Akımı'na İran ve Irak gazlarının da katılabileceğini ifade eden Kumbaroğlu, "Türkiye'nin hub olmasını Avrupa'da bazı ülkeler destekliyor. Bu süreç Türkiye'nin AB ilişkilerini de destekleyecek. Avrupa'da olumlu bir yaklaşım var. İran, Akdeniz ve Irak gazının da gelmesiyle birlikte orada bir fiyatlandırma söz konusu olabilir. Burada sanal olarak doğalgaz borsası da kurulabilir. Enerji merkezi rekabeti getirecek. Fiyatlar rekabetçi ortama oluşmasını sağlayacak" dedi.

RUSLAR BEKLENİYOR

Türk Akımı'nda iptal yok

Rusya'da devlete ait Gazprom'un Güney Akım'a alternatif olarak geliştirdiği Türk Akımı projesinin iptal olmadığı, aksine projeye Rus tarafının gazda yapacağı indirimin yön vereceği öğrenildi. Enerji bakanlığı yetkilileri "Proje durmadı. 1 hat için anlaşma sağlandı. Diğer 3 hatla ilişkin müzakereler şimdilik durdu. Önceliğimiz Rusya'nın gazda fiyat indirimi yapması. Rusya'dan indirim bekliyoruz" dediler.

ÖNCE İNDİRİM

Enerji Bakanı Ali Rıza Alaboyun ise dün yaptığı açıklamada "Bakanlığım süresince Türk Akımı ile Rusya ile bir anlaşma söz konusu değil. Geçici bir süre için bu konuya fazla eğilmeyeceğiz. Çünkü onların taahhütleri yüzde 10.25 indirimdi, bunu kabul etmiyoruz" diye konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber