YÖK Kanunu'nu nadasa bıraktık

Haber Giriş : 19 Eylül 2006 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, YÖK Kanunu'nu nadasa bıraktıklarını belirterek, ?12 Eylül darbesinin anti demokratik kurumu olan YÖK böyle devam etmeyecek? dedi. Bakan Çelik, yeni eğitim öğretim yılının açılışını Antalya Haşim İşcan Kültür Merkezi'nde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı bir törenle yaptı. Tören öncesinde gazetecilerin sorularını cevaplandıran Çelik, geçen yıla göre bu sene eğitim ve öğretime çok daha iyi başladıklarını açıkladı. Bakan Çelik, bu öğretim yılı için 232 çeşitten oluşan 140 milyon kitap hazırladıklarını ve bu kitapların öğrencilere bedava dağıtıklarını ifade etti.

Af defteri kapandı

Milli Eğitim Bakanı Çelik, Finlandiya, Norveç , İsveç ve Japonya'daki eğitim seviyesine ulaşamadıklarını ifade ederek, ?En iyi iyinin düşmanıdır? dedi. Geçen bir sene zarfında 85 bin derslik yapıldığını ve 40 bin yeni öğretmenin işe alındığını belirten Bakan Çelik, orta öğretim kurumlarında eğitim ve öğretim gören öğrencilerin yüzde 90'ına internet imkanı sağladıklarını söyledi. Çelik ayrıca af defterini de kapattıklarını bildirdi. 1998 yılından beri ek ders ücretlerine ilk kez zam yapıldığını, özürlülerin eğitimleri için çok ciddi adımlar atıldığını kaydeden Bakan Çelik, ?İlk defa bu sene özürlü öğrencileri evinden alıp evine teslim edeceğiz. Sosyal güvencesi olsun olmasın, özürlü çocuklarımıza ayda 360 YTL' ye kadar eğitim yardımı yapacağız. Türkiye'nin de özürlü profilini çıkaracağız? diye konuştu.

Sezer'e cevap

Bakan Çelik ayrıca, süper zekaya sahip öğrenciler için 50 ilde bilim ve sanat merkezi açtıklarını ifade etti. Çelik, fiziki ve teknolojik altyapı konusunda da, bu sene geçen yıldan çok iyi olduklarına dikkat çekti. Bakan Çelik öğrencilerin ders kitaplarını kaplamaları için ücretsiz olarak dağıtacakları cilt kapaklarının üzerinde hem karikatürlerin hem de ünlülerin sözlerinin yer alacağını belirtti. Cumhurbaşkanı Sezer'in bazı kursların ve okulların kapatılmasını istediğinin hatırlatılması üzerine de Bakan Çelik, ?Cumhurbaşkanı devletin başıdır. Anayasal olarak da icranın başıdır. Emrinde Devlet Denetleme Kurumu gibi bir organ vardır. Cumhuriyetin niteliklerine aykırı eğitim yapan bir okul varsa, bu kurumu harekete geçirir. Ancak bu konuda bize şimdiye kadar intikal etmiş bir şey yok? değerlendirmesinde bulundu.

Kavga istemiyoruz

Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK Kanunu ile ilgili düzenlemelerin yeniden gündeme gelip gelmeyeceğine ilişkin soruya ise şu cevabı verdi: ?YÖK Kanunu'nu nadasa bıraktık. Her sontajdan petrol çıkmaz. Ama petrol arama faaliyetinden vazgeçmeyiz. YÖK 12 Eylül darbesinin anti demokratik bir kurumudur. YÖK böyle devam edemez. Kime sorarsanız size aynı cevabı verir. Biz kavgadan yana değiliz. YÖK'le aramızda kavga olmaz. Ben küstüm diye bir şey olmaz. Birbirinizi sevmeyebilirsiniz ama saymak zorundasınız.?

Yurt dışı eğitimi

Milli Eğitim Bakanı Çelik, YÖK ile Bakanlık arasında tartışmalara sebep olan yüksek lisans için yurt dışına öğrenci gönderme yetkisi konusunda da, bu konunun tamamen Milli Eğitim Bakanlığı'nın yetkisi içinde olduğunu ifade etti. Hüseyin Çelik, CHP'nin İmam-Hatip okullarıyla ilgili gensoru hazırlığı içinse, ?İmam-Hatip, türban ve din üzerinden siyaset yapmayı küçüklük kabul ederiz. Ama bize bunun üzerinden muhalefet yapıyorlar? dedi.

Sevgiyle yaklaşın

Çelik daha sonra törende yaptığı konuşmada, üniversitelerle beraber 1 milyon eğitimci ve 20 milyon öğrenci ile genç, dinamik bir Türkiye'nin dünyada potansiyeli yüksek, kıskanılan bir ülke konumunda olduğunu belirtti. Bakanı Çelik, öğretmenlerden öğrencilere karşı sevgi dolu ve şefkatli olmalarını istedi ve ?Öğrencisine sevgiyle yaklaşmayan eğitimci, sabahtan akşama kadar soğuk demiri dövmüş demirci ustası gibidir. Lütfen sevgimizi çocuklarımızdan esirgemeyelim'' dedi. Bakan Çelik, öğrencilerden de daha çok çalışmalarını istedi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber