Vetodan çekinen hükümet, özel okullara teşvikten vazgeçti

Haber Giriş : 19 Eylül 2006 08:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in eğitim konusundaki açıklamaları hükümete özel okullarla ilgili yasal düzenlemeden geri adım attırdı.

AK Parti, Meclis'e gönderdiği tasarıda yer alan ve komisyonlarda kabul edilen 'velilere bin YTL'lik yardım'dan vazgeçti. Çocuğunu özel okula göndermek isteyen velilerin bankadan aldığı krediyle ilgili düzenleme de tasarıdan çıkarılıyor. Kredi faizinin yüzde 50'sinin devlet tarafından ödenmesi öngörülüyordu. Milli Eğitim Bakanlığı, yardım edilecek öğrencileri ekonomik durum ve başarı gibi kıstaslarla belirleyecekti. Hükümet, söz konusu iki maddeyle ilgili değişiklik kararını Cumhurbaşkanı Sezer'in muhtemel vetosu ve kamuoyunda doğabilecek tartışmalar gerekçesiyle aldı. Bazı sendikalar da düzenlemeye karşı çıkmıştı.

Hükümet, özel okullarda çocuk okutan aileleri yakından ilgilendiren bu iki önemli düzenlemeyle ilgili değişikliklere dün son şeklini verdi. AK Parti Meclis Grubu'nda yapılan çalışmanın ardından ?Özel Öğretim Kurumları Kanunu Tasarısı?nda değişiklik yapılması kararlaştırıldı. 1 Ekim'e kadar Meclis'te görüşülecek yasalar arasında yer alan özel okullarla ilgili düzenleme, temmuz ayından önce TBMM Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu'nda kabul edilmişti. Komisyondan geçen yasa tasarısı, özel okullardaki öğrencilerin velilerine, öğrenci başına belirlenen ücretin yarısını geçmemek üzere 1000 YTL'ye kadar yardım yapılmasını öngörüyordu. Tasarıya göre, MEB, ekonomik durum, başarı gibi kıstaslarla yardım yapılacak öğrenciyi belirleyecekti. Diğer bir teşvik de özel okulda çocuk okutmak için kredi alan velilerin kredi faizlerinin yüzde 50'sinin devlet tarafından karşılanacak olmasıydı. Önümüzdeki günlerde Meclis Genel Kurulu'nda görüşülecek yasa tasarısı için AK Parti milletvekilleri önerge vererek değişikliği sağlayacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber