Yargıtay kira tespit davalarında aylık TEFE'yi dikkate alıyor.

Haber Giriş : 11 Mart 2004 08:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay kira tespit davalarında aylık TEFE'yi dikkate alıyor.

Kira artışını enflasyon oranına endeksleyen Yargıtay, artık düşük enflasyon rakamlarını kriter aldığı için, mahkemelerce bu rakamların üzerinde ve artış yöntemine aykırı belirlenen kira ücretlerini bozuyor.

Yargıtay kira tespit davalarında DİE'nin aylık Toptan Eşya Fiyat Endeksi'ni (TEFE) dikkate alıyor. Yargıtay'ın, geçtiğimiz şubat ayı için kira tespit davalarında uyguladığı artış oranı yüzde 21.49 rakamıydı. Yargıtay yetkilileri, enflasyon düştüğü için bu oranın daha da düşeceğini belirtiyor.

Yargıtay son olarak Türkiye Diyanet Vakfı ile bir vatandaş arasındaki kira tespit davasında aynı yöntemi uyguladı. Dava konusu olayda kira parasının 1.1.2003 gününden başlayarak aylık 475 milyon 110 bin 256 lira olarak tespiti istendi. Ankara 13. Sulh Hukuk Hakimliği, davayı kısmen kabul ederek, aylık kira parasını 325 milyon 740 bin lira olarak belirledi. Bu kararı Türkiye Diyanet Vakfı temyiz etti. Temyiz başvurusunu kabul eden Yargıtay kararı oybirliği ile bozdu. Şimdi mahkeme, Yargıtay'ın kararındaki yöntem doğrultusunda yeni bir kira parası belirleyecek.

Kira artışı nasıl hesaplanır
YARGITAY, mahkemelerin kira parasını belirlerken, sözleşmenin ilk üç yılı için ardarda üç kez enflasyon oranında artış, eski kiracılar için ise günün koşullarına uygun ??hak ve nesafet'' ilkesine göre kira belirlemelerini istedi.

hürriyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber