BTK: Kamu kaynakları vakıf üyesine aktarılıyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 08:54, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri, 200 civarındaki kamu ve özel kurum vakıflarının kaynakları üyelerine aktardıkları gerekçesiyle kapatılmasını istedi

Başbakanlık Teftiş Kurulu müfettişleri, Türkiye'deki kamu ve özel kurumların mensupları için kurduğu yardım ve dayanışma vakıflarının kapatılmasını istedi.

Bir yılı aşkın bir süredir kamu kurumları ve banka gibi özel kuruluşların yardım ve dayanışma vakıfları üzerinde incelemelerde bulunan Başbakanlık müfettişleri, inceleme raporunu temmuz ayında Başbakanlığa iletti. Müfettişler raporda, 200 civarında olduğu tahmin edilen yardım vakıflarının sahip oldukları yetkileri kötüye kullandıkları ve kamu kaynaklarını dolaylı ve doğrudan üyelerine aktardığı gerekçesiyle kapatılmasını veya sandığa dönüştürülmesini istedi. Raporda, şöyle denildi:

"Bu kurumların imkân ve kaynaklarını kullanmak suretiyle personel yardım ve dayanışma vakıflarının kurulmaya başlandığı, kamu kaynaklarının doğrudan veya dolaylı işlemler ile bu vakıflara aktarıldığı ve benzer eğilimin banka ve halka açık şirketler bünyesinde kurulan yardım vakıflarında da görüldüğü, böylece özü itibariyle mal topluluğu olan vakıfların kamu kurum ve kuruluşlarının bünyesinde kurulan vakıflar ile birlikte mal ve kişi topluluğuna dönüştürüldüğü tespit edilmiştir."

'Toplumu kullanıyorlar'

Müfettişler, yardımlaşma sandığı niteliğinde olması gereken vakıfların vakıf felsefe ve ruhuna uymayarak toplumsal itibarlarından yararlanmak suretiyle üyelerine menfaat sağladıklarını tespit etti.

Bu tür vakıfların, kamu kurum ve kuruluşları ile banka ve halka açık şirketler bünyesinde bulunduğunu belirten müfettişler, Medeni Kanun'un 110'uncu ve Türk Ticaret Kanunu'nun 468'inci maddelerince kurulan vakıfların tasfiyesi veya yardımlaşma sandığına dönüştürmesini sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılmasını istedi.

'Trilyon topluyorlar, hizmet yok'

Raporu yazan müfettişlerden biri sistemi şöyle anlattı:

"Vakıfta esas amaç, malın olacak vakfedeceksin, mal topluluğu olacak. Üç, beş, yedi kişinin yöneteceği bir vakıf kuruyorlar. Ama bu vakıflar milyarlık, trilyonluk oluyor. Vakıfların esas amacı topluma hizmettir. Bunlar ne yapıyorlar? Mal toplama değil de kişi topluyorlar, ondan sonra malı, devleti soyup kaynak yaratarak topluyorlar.

Yetkilerini aşarak kurum bünyesindeki vakıflara doğrudan nakit aktarıyorlar. Bazıları ise kamu gücünü kullanmak suretiyle hizmet alanlardan bağış topluyor. Resmi kurumlarda kullanılan beyanname, sözleşme belgelerini satıyorlar. Bazı bankaların bünyelerinde kurulan munzam vakıflar ise bankaların hâkim ortağı haline geldi."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber