Trabzon Fatih Devlet Hastanesi'nde yolsuzluk iddiası

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 05 Ekim 2006 17:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TRABZON Fatih Devlet Hastanesi'nde, tıbbi malzeme alımında devletin zarara uğratıldığı iddia edildi. İhale usulüyle alınan hijyenik ve cerrahi el antiseptiğine, piyasa fiyatının yaklaşık iki katı para ödendiği, sadece 2 yıl kullanım süresi olan tıbbi malzemeden, hastanenin birkaç yıllık ihtiyacından daha fazla alım yapıldığı ileri sürüldü.

Fatih Devlet Hastanesi'nin 24 Nisan 2006 tarihinde yaptığı tıbbi sarf malzemesi alımı ihalesinde, ihale edilen 194 kalem mal arasında bulunan hijyenik ve cerrahi el antiseptiğinin miktarı ve fiyatı, bazı medikal firmalarının şikayetlerine neden oldu. 351 yataklı hastane, açılan ihale ile her biri 1 litrelik 20 bin adet el antiseptiğini, tanesi 12.50 YTL'den satın aldı. Fatih Devlet Hastanesi'nden her açıdan kat kat büyük Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi'nin bile, Nisan ayında yaptığı ihalede sadece bin adet hijyenik ve cerrahi el antiseptiği aldığı, her biri için de sadece 6.75 YTL ödediği belirlendi. Bu hesaba göre hastanenin en az 115 bin YTL zarara uğratıldığı öne sürüldü. Doğu Karadeniz'de en çok ameliyatın yapıldığı hastane olan 486 yatak kapasiteli Trabzon Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde ise, yıllık antiseptik kullanımının, 2- 3 bin arasında değiştiği bildirildi.

KULLANIM SÜRESİ 2 YIL

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz medikal firma sahiplerinden Mustafa Öztürk, Fatih Devlet Hastanesi'nin ihalesine, talep edilen ürün miktarı çok fazla olduğu için katılmadığını belirterek, el antiseptiği ile ilgili şu bilgileri verdi:

?Bu antiseptiklerin kullanım süreleri yaklaşık 2 yıl. Piyasada çeşitli marka ve kalitede el antiseptiği var. Perakende satış fiyatları yüksek olan bu ürünlerin fiyatı ihalelerde talep edilen ürün miktarı çok olduğu için düşüyor. 15 YTL perakende fiyatlı ürünü Farabi Hastanesi'ne ihalede 6.75'YTL'ye verdim. Değişik marka ürünler arasındaki fiyat farkı 1 ya da 2 YTL'yi geçmez.?

SAĞLIK MÜDÜRÜ: ŞİKAYET OLURSA İNCELERİZ

Fatih Devlet Hastanesi'ndeki tıbbi malzeme alımıyla ilgili soru yönelttiğimiz Trabzon Sağlık İl Müdürü Şafak Sümbül, ihalelere karışmadıklarını belirterek, ?Herhangi bir şikayet başvurusu olursa inceleme yapıyoruz ve durumu Sağlık Bakanlığı'na iletiyoruz? demekle yetindi. Konuyla ilgili olarak görüşlerini almak istediğimiz Fatih Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Atilla Yılmaz'a ise, sekreterinin önce toplantıda daha sonrada ameliyatta olduğunu belirtmesi nedeniyle ulaşılamadı.

Fatih Devlet Hastanesi, daha önce de koridorunda cuma namazı kılınmasıyla gündeme gelmiş, Sağlık Müdürlüğü soruşturma açmıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber