5 soruda Geri Kabul Anlaşması

Brüksel'deki zirveden Türkiye'nin, vize muafiyeti karşılığında AB ülkelerine giden göçmenlerin iadesi için Geri Kabul Anlaşması'nı imzalama kararı çıkması tartışma yarattı. Anlaşma uygulamaya geçtiği takdirde Ankara, Türkiye üzerinden AB ülkelerine yasadışı yollarla girmiş olan göçmenlerin iadesini kabul edecek

Kaynak : Habertürk
Haber Giriş : 02 Aralık 2015 10:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
5 soruda Geri Kabul Anlaşması

Öznur KARSLI/EMRE KAYA/LOKMAN HAPPANİ/GAZETE HABERTÜRK

Geri Kabul Anlaşması'yla akıllara gelen 5 önemli soruyu uzmanlara sorduk:

Anlaşmayla göçmenler pazarlık konusu haline mi geldi?

AB'nin vereceği 3 milyar Euro'luk destek Türkiye'deki Suriyeliler için ne ifade ediyor?

Peki, 3 milyar Euro Türkiye'ye yetecek mi?

Yeni durum Türkiye'ye sığınmacı geçişlerini artırır mı?

Brüksel'de atılan imzalar ne anlama geliyor?

SURİYELİ GÖÇMENLER NE DİYOR?

Bağcılar'daki Siraç Suriye İlkokulu ve Ortaokulu'nda sınıf öğretmenliği yapan Manar İbrahim

"AB'NİN DESTEĞİ İYİ GELECEK"

"Kendi adıma AB'nin Türkiye'ye yapacağı 3 milyar Euro'luk desteğe çok sevindim. Bunu bir pazarlık konusu olarak görmüyorum ancak biz pazarlık malzemesi değiliz.

Kaçak yollarla Avrupa'ya gidenler iade edilecekmiş Türkiye'ye. Daha fazla insan mağdur olacak, daha fazla insan ölecek. Zaten güçlükle gidiyorlar. Bunun üstüne bir de Türkiye'ye gönderilmek acı bir durum onlar adına."

2 yıldır İstanbul'da yaşayan Suriyeli doktor Muhammed Hallak

"PATLAMA OLABİLİR"

"Suriyeli vatandaşların hepsi aynı şartlardayaşamıyor. Ama bu insanlara Türkiye bugünekadar gereğinden fazla yardımda bulundu.AB bu parayı takdim etmese de Türkiye yeterikadar yardımda bulunuyor. Vize serbestliğikarşısında Suriyeli sığınmacıların iade edilmesişartı üzücü. Pazarlık konusu haline getirildiğimizidüşünüyorum. Bu anlaşmaylasığınmacı sayısında patlama olabilir."

Akdeniz Üniversitesi Vizesiz Avrupa Araştırma Grubu Başkanı Prof. Dr. Harun Gümrükçü

"ANLAŞMA İNSAN HAKLARI İÇİN DEĞİL DEVLETLERİN MENFAATLERİ İÇİN"

"Almanya 1 milyon sığınmacıyı almak istemedi. Fransa da yabancı düşmanlığı nedeniyle kapılarını kapattı. Türkiye, Lübnan gibi ülkeler Suriye bataklığına sürüklendi, bu yükü taşıyor. AB'nin 3 milyar Euro'luk desteğinin, sığınmacılar için kullanılacağı söyleniyor.

Sığınmacıların vize karşılığında masaya pazarlık olarak yatırılması etik değil. Brüksel'deki zirvede mevcut haklarımızı inkar ettiğimizi ve takipçisi olmayacağımızı kabul etmiş olduk. Burada insan haklarını pazarlık haline getiren korkunç bir dram var.

Bu pazarlık insan hakları için değil devletlerin menfaati için yapıldı. Daha çok mülteci gelecek. Almanya'nın reddettiği insanları biz geri alacağız."

Uluslararası İlişkiler ve Devletler Hukuku Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni

"SIĞINMACILARIN İHTİYAÇLARI İÇİN YETERLİ DEĞİL"

"Avrupalılardan hep fırça yediğimiz için en ufak bir el sıkma durumunda hemen seviniyoruz. Eğer savaş koşullarında bir sertleşme olmazsa bölgeden Avrupa'ya doğru mülteci geçişinde bir artış olacağını düşünmüyorum.

Mülteciler kendi ülkelerine ise ancak yeniden inşa ve yapılanma durumunda dönebilirler. Aksi takdirde geri dönüş olabileceğini düşünmüyorum.

Suriye'de bu üniter bir yapıyla mı yoksa federal bir yapıyla gerçekleşir bunu şu anda bilemiyorum. Yakın tarihe bakılınca Irak'taki modele benzer bir model uygulanabilir. Türkiye de Suriye'de kurulacak herhangi bir yeni yapıdan rahatsız olmaz."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber