Komisyon'da 'oy pusulası' ve 'kebap' polemiği

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 10 Ekim 2006 12:39, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bağımsız milletvekili adaylarının birleşik oy pusulasında yer almasına ilişkin yasa teklifi, TBMM Anayasa Komisyonunda benimsendi.

AK Parti Ankara Milletvekili Ersönmez Yarbay da düzenlemenin, bağımsız adaylara kolaylık sağlayacağına inandığını söyledi. Ancak bazı sakıncaları olacağı konusunda endişesi olduğunu anlatan Yarbay, "Bir sivil toplum örgütü, bin kişiyi aday yaparsa, bunlar oy pusulasına nasıl yerleştirilecek? Oy pusulası kaç metre olacak?" diye sordu.

Yarbay'ın, bağımsız aday sayısının çok fazla olması durumunda ortaya çıkabilecek soruna işaret etmesiyle ilgili olarak, "Bunu düşünmedik... Sayın Yarbay, böyle şeyler hep sizin aklınıza geliyor" diyen Komisyon Başkanı Kuzu, Anayasa Hukukçusu Prof. Dr. Orhan Aldıkaçtı'nın anlattığı bir anekdotu aktardıktan sonra, "Herkes Yarbay gibi düşünürse yandık" diyerek, espri yaptı.

"1.5 METRELİK KEBAP OLUYOR DA..."

Kuzu ve bazı komisyon üyeleri, çok fazla bağımsız adayın ortaya çıkmasının "teorik açıdan sakıncası" olduğuna işaret etti.

Bu tartışmalar sırasında CHP'li Ercenk ise "1.5 metrelik kebap oluyor da oy pusulası niye olmasın" dedi. Daha sonra, teklif oylanarak kabul edildi.

Milletvekili Seçimi Kanununda değişiklik içeren teklife göre, bağımsız adaylara seçim pusulasında, son sıradaki siyasi partiden sonra yer verilecek.

Bir seçim çevresinde birden fazla bağımsız aday varsa, sıra, aralarında çekilecek kurayla belirlenecek. Başta ve ortada bağımsız adayın adı ve soyadı yazılacak. Belirli bir aralık veya çizgiden sonra çapı iki santimetre olan bir boş daire basılıp, bunların altı çizilecek. Birden fazla bağımsız aday sütunları arasında, yarım santimetre ve iki çizgi ile belirlenmiş bir aralık bulunacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber