Hurafenin faturası altı yazara çıktı

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 19 Ekim 2006 09:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından ücretsiz dağıtılan 11'inci sınıf Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi kitabında abdest suyuyla ilgili hurafe bilgilere yer veren yazarlar'uyarı' cezası aldı. Öğretmen yazarların Talim Terbiye Kurulu'ndaki (TTK) görevlerine de son verildi.

Ders kitaplarında ortaya çıkan bilimsel hatalar, hurafeler ve dini saptırmalar nedeniyle gündemden hiç düşmeyen MEB Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nda sular durulmuyor. 'Yayınevleriyle içlidışlı oldukları gerekçesiyle Talim Terbiye'de çalışan 28 öğretmenin görevlerine son verilmişti. Çelik adına 'abdest suyu hurafesinin araştırılması için' Teftiş Kurulu Başkanlığı'nca yürütülen soruşturma kapsamında iki müfettiş raporlarını tamamladı. Raporda, 'ifadenin kaynak olarak gösterilen kitabın orjinal baskısında bulunmadığı' gerekçesiyle yazar öğretmenlere 'uyarı' verilmesi kararlaştırıldı. Yazar öğretmenlerin, TTK'daki görevlerine de son verildi. Uyarı cezası alan yazar öğretmenlerin isimleri şöyle: Mahmut Balcı, Turgut Çiftçi, Ahmet Karaçoban, Hüseyin Paça, Ali Sacit Türker ve Muharrem Yıldız.

Hurafeli kitabın yazımı ve incelenme süreci Şubat 2006'da başladı. Kitabın yazımı aşamasında, yazım komisyonlarında görev alan öğretmenlere yardımcı olmaları amacıyla, inceleme komisyonlarındaki öğretmenlerden Bekir Pınarbaşı, Selahattin Çamyar ve Fikri Özdemir görevlendirildi. Pınarbaşı, Çamyar ve Özdemir kitapların yazımı sürerken görevden alındı.

Bu uzmanlar yerine aralarında din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenlerinin de bulunduğu dört kişi getirildi. Bu komisyon, Mürsel Ata, Fazlı Aslan, Mehmet Öztürk ve İsmail Kavruk'tan oluştu. Komisyon 'abdest alırken kullanılan suyun alyuvarların sayısını artırdığı' yönündeki ifadelerin de bulunduğu kitabın 'ders kitabı olarak okutulmasının uygun olacağına' ilişkin raporu yazdı. Kitabın inceleme aşaması tamamlandıktan sonra Mürsel Ata Kırgızistan'a eğitim ataşesi olarak gitti. Fazlı Aslan'ın altı aylık görevlendirmesi 'askere gideceği' gerekçesiyle iptal edildi. Mehmet Öztürk ve İsmail Kavruk çalışmalarını sürdürüyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber