Bankacılar faizde değişim beklemiyor

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 19 Ekim 2006 10:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Banka yöneticilerinin çok büyük bir kısmı gelecek üç aylık dönemde faiz oranlarında bir değişim olmayacağını düşünüyor. Bankacılar ağırlıklı olarak cari işlemler açığının ve dolar kurunun artacağını tahmin ediyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) 83 üst düzey banka yöneticisinin katılımıyla yapılan eylül ayı Bankacılık Sektörü Yönetici Kesimi Beklenti Anketinin sonuçlarını açıkladı.

Ankete katılan bankacıların yüzde 27'si gelecek üç aylık dönemde YTL mevduatın faiz oranının artacağını yüzde 64'ü aynı kalacağını ve yüzde 10'unu da azalacağını tahmin etti. Bankacıların yüzde 17'si Merkez Bankasının kısa vadeli faiz oranlarını artırmasını yüzde 13'ü ise indirmesini beklerken, değişmeyeceğine inananların oranı ise yüzde 70 olarak ölçüldü. Ankete katılanların yüzde 22'si ise gelecek üç aylık dönemde bankaların yurt dışı borçlanma maliyetlerinin artmasını yüzde 2'si azalmasını beklerken yüzde 76'sı ise bir değişiklik olmayacağını dile getirdi.

Bankacıların yüzde 1'i gelecek üç aylık dönemde konut kredisi faizlerinin önemli ölçüde artacağını, yüzde 10'u ise artacağını bekliyor. Buna karşılık yüzde 77'lik büyük bir kesim konut kredisi faizlerinde değişim olmayacağını, yüzde 12'lik bir kesim ise indirim olabileceğini düşünüyor. Bankacıların yüzde 12'si gelecek üç ayda diğer tüketici kredisi faiz oranlarının artabileceğini, yüzde 80'i aynı kalacağını yüzde 8'i ise düşebileceğini tahmin etti. Bankacıların yüzde 1'i kredi kartı faiz oranlarının artabileceğini yüzde 86'sı aynı kalacağını yüzde 13'ü ise inebileceğini bildirdi.

Mayıs haziran aylarında ekonomide yaşanan dalgalanmalardan kaynaklanan ve önceki dönemlere göre nispeten olumsuz olan beklentilerin yerini temkinli bir iyimserliğe bıraktığı belirlendi. Katılımcıların çoğunluğu gelecek üç aylık dönemde bankaların aktif büyüklüğü ve kredi hacimlerinde büyüme beklerken, TÜFE, iç borçlanma faiz oranı ve bütçe açığına ilişkin olarak önceki anket dönemine göre görüşler olumu yönde değişti.

Haziran anketinde cari işlemler açığına ilişkin artış beklentisine sahip katılımcı sayısı anketinde yüzde 30 olan cari işlemler açığının büyüyeceğini bekleyenlerin oranı yüzde 63 seviyesine yükseldi. Ayrıca, dolar kurunun gelecek üç aylık dönem içerisinde artacağını bekleyenlerin oranı da yüzde 54'le Eylül 2005 döneminde yapılan anketten sonraki en yüksek seviyeye yükseldi.

Bankacılık sektörü nakdi ve gayri nakdi kredi hacimlerine ilişkin beklentilerde bir önceki ankete göre artış yönünde değişiklik yaşandı. KOBİ dışı ticari kredilerde artış bekleyenlerin oranı yüzde 67, KOBİ kredilerinde artış bekleyenlerin oranı ise yüzde 76 oldu. Konut, taşıt ve kredi kartı kredilerinde artış bekleyenlerin oranı ise sırasıyla yüzde 40, yüzde 37 ve yüzde 66 olarak belirlendi. Tüketici kredilerinin toplam kredilere oranında yükselme bekleyenlerin oranı ise yüzde 36 olarak hesaplandı.

Bankacılar, anketin serbest görüş sundukları bölümünde ise global piyasalarda yaşanan belirsizlikleri ve siyasi alanda gerçekleşecek gelişmeleri sektörü en fazla etkileyecek unsurlar olarak gördüklerini belirttiler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber