2007'de KİT'lere Personel Alım Sınırlaması

2007 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Tespiti Hakkında Karar 19 Ekim tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Sözkonusu karar 2006 yılında yayımlanan karar ile aynıdır. Buna göre 2007 yılında KİT'lere boşalan kadroların yüzde 10'u oranında atama yapılabilecektir. Bu sınırlamaya özel kanunlar gereği çalıştırılması zorunlu olan personel dahil değildir.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ekim 2006 10:17, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

19 EKİM 2006 TARİHLİ RESMİ GAZETEDE YAYIMLANAN KARARIN İLGİLİ BÖLÜMÜ

İstihdama ilişkin hükümler

MADDE 3 ? Bu Karar kapsamında bulunan kuruluşlar, mal ve hizmet üretiminde verimliliği artıracak şekilde, etkin ve rasyonel bir istihdam politikası izlenmesi için gerekli her türlü önlemi almakla yükümlüdürler.

a) Açıktan ve naklen atama

Özelleştirme programında olup maaş ve ücret ödemelerinin karşılanması amacıyla Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca sermaye transferi yapılan veya kredi verilen veya özelleştirme sürecinde son aşamalara gelinmiş veya tasfiye sürecinde olan veya mal ve hizmet üretim faaliyeti olmayan kuruluşlarda, bu Karar kapsamında 2007 yılında yeni personel istihdamı yapılmayacaktır.

Kuruluş içi eleman nakli suretiyle personel ihtiyacının karşılanmasının mümkün olmadığı zorunlu hallerde, 2006 yılında ayrılan eleman sayısının (askerlik hariç) en fazla yüzde on (%10)'u kadar nitelikli personelin açıktan ve naklen atanması konusunda kuruluş yönetim kurulu yetkilidir. Bu kapsamda istihdam edilecek personelde kuruluşun faaliyet konusu mal ve hizmetlerin üretildiği birimlerde doğrudan çalışması veya teknik nitelikleri haiz olması şartları aranır.

Özelleştirme uygulamaları nedeniyle Devlet Personel Başkanlığına bildirilen nakle tabi personelden istihdam edileceklerin kuruluşun mevcut personel sayısının yüzde iki (%2)'sine kadar olan kısmı yukarıda belirlenen yüzde on (%10)'luk limit kapsamında değerlendirilmez. Bu kapsamda istihdam edileceklerde de bu fıkranın ikinci paragrafında nitelikli personele ilişkin olarak sayılan şartlar aranır.

Uluslararası standartlar çerçevesinde istihdamına gerek görülen özel niteliklere sahip personel ile yeni üretim tesisi ve hizmet birimlerinin faaliyete geçmesi halinde bu tesisler için gerekli personele ilişkin talepler, Hazine Müsteşarlığınca ayrıca değerlendirilir. Bu talepler Hazine Müsteşarlığının uygun görüşüne dayanarak, Devlet Personel Başkanlığınca unvan değişikliği yapılmaksızın sonuçlandırılır.

Özel kanunlar gereği çalıştırılması zorunlu olan personel (özürlü, şehit ailesi, eski hükümlüler, Elektrik Üretim Anonim Şirketi (EÜAŞ)'nden devralınan şalt sahalarında görevli personel ve ana faaliyet konusu elektrik üretimi, iletimi, dağıtımı olmayan kuruluşlardaki, elektrik santrallerinde daimi istihdam gereken sorumlu mühendisler gibi) ile benzer faaliyet alanlarına sahip olmaları koşuluyla, ana kuruluş ile bağlı ortaklıkları arasındaki personel nakilleri, yukarıda belirtilen yüzde on (%10) sınırlamasının dışındadır. Kuruluşlarda asgari sınırın üzerinde, yasal nedenlerden dolayı istihdam edilen personel bulunması halinde, kuruluşlar ilave zorunlu istihdam için başvuru yapamazlar. Özürlü personel çalıştırılmasında, kuruluşun işçisi iken sakatlanmış olanlara öncelik tanınır. Özel kanunlar gereği çalıştırılması zorunlu olan personel ile ilgili olarak yıl içinde kontenjan açığı doğması durumunda, kuruluşlar ilave bir izne gerek duymaksızın gerekli atamaları yapabilir.

Kararname ile atananlar ile bu görevlere eş düzeyde pozisyonlara atananlar ve özel kanunlarla belirtilenler dışında, kuruluşlarda emekli personel istihdamı yapılmamasına gayret gösterilecektir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ilgili hükümleri gereğince, kuruluşlara karşı mecburi hizmet ile yükümlü bulunanlar, eşinin kamu görevlisi olması kaydıyla eş durumu nedeniyle yapılan nakiller, askerden dönen personel, mahkeme kararları nedeniyle göreve başlatılması gereken personel, profesyonel sendikacı olarak görev yapan ancak kuruluşuna geri dönen personel ile kuruluşu tarafından yurtdışına eğitime gönderilen ve geri dönen personel herhangi bir izne tâbi olmaksızın, kuruluşlarca boş kadro/pozisyon dahilinde göreve başlatılabilecektir.

Açıktan atama yoluyla personel alımları, Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelik, Kamu Kurum ve Kuruluşlarının Daimi Kadrolarına İlk Defa İşçi Olarak Alınacaklar Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Özürlüler Hakkında Uygulanacak Sınav Yönetmeliği, Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Olarak İstihdam Edilecek Eski Hükümlülere Uygulanacak Sınav Yönetmeliği ile Özel Yarışma Sınavına Tabi Tutulmak Suretiyle Girilen Meslekler İçin Yapılacak Eleme Sınavı Hakkında Yönetmelik ve ilgili diğer mevzuat uyarınca Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığınca yapılacak sınavlarda başarılı olanlar arasından, söz konusu yönetmeliklerde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde yapılır.

2006 yılı ve öncesinde Yatırım Finansman Kararnameleri kapsamında gerekli yasal işlemleri başlatıldığı halde sonuçlandırılamayan personel atama izinleri 2007 yılında kullanılabilecektir.

b) Geçici işçi

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlarca, 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren 2007 yılında 30 iş gününden fazla süre ile çalıştırılacak geçici işçilere ait geçici iş pozisyonları ve çalıştırılacakları süre, yıl içinde askerden dönecekler de dikkate alınarak, ilgisine göre Hazine Müsteşarlığının veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığının uygun görüşü ile Devlet Personel Başkanlığına vize ettirilir.

Vize edilen cetvellerin bir örneği, Devlet Personel Başkanlığınca Yüksek Denetleme Kuruluna, Hazine Müsteşarlığına ve ilgisine göre Özelleştirme İdaresi Başkanlığına gönderilir. Bu vize işlemi yapılmaksızın ödeme yapılamaz.

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, bir önceki yılda vize edilen toplam geçici işçi sayısını ve süresini (adam/ay) aşacak şekilde geçici işçi çalıştıramazlar.

Geçici işçiler, işin gereklerine bağlı olarak, yıl içerisinde azami 11 ay çalıştırılabilecektir. Ancak 4/12/1984 tarihli ve 3096 sayılı Kanun gereğince imzalanmış olan Görev Verilmesine İlişkin İmtiyaz Sözleşmelerinin iptali veya ilgili Bakanlık tarafından feshi neticesinde geçici işçi statüsünde istihdam edilmeleri uygun görülen personel için bu süre kısıtı uygulanmaz.

c) Fazla mesai

Bu Karar kapsamındaki kuruluşlar, hangi statüde olursa olsun personeline fazla çalışma yaptırabilmeleri için yürürlükteki mevzuatın gerektirdiği işlemleri yaparlar. İlgisine göre Hazine Müsteşarlığı veya Özelleştirme İdaresi Başkanlığının uygun görüşü ve Devlet Personel Başkanlığının izniyle, 2007 yılında yaptırılacak fazla mesai süresi (saat/yıl) 2006 yılı için verilen izinler toplamını aşmayacak şekilde tespit edilir. Ek fazla mesaiye ilişkin talepler Hazine Müsteşarlığınca ayrıca değerlendirilir.

Ancak, verilen fazla mesai izinleri dışında, kampanya esasına göre çalışan fabrikalarda, kampanya döneminde oluşabilecek arızayı gidermek için (kişi başına ayda 90 saati ve 10 kişiyi geçmemek şartıyla) fazla mesai yaptırılması hususunda fabrika müdürüne yönetim kurulu tarafından yetki verilebilir.

d) Pozisyon iptali

Maaş ve ücret ödemeleri Özelleştirme İdaresi Başkanlığınca karşılanan kuruluşlarda, 2006 yılı içinde emeklilik veya iş akdi feshi nedeniyle ayrılan işçilerin pozisyonlarının tamamı yönetim kurulu kararı ile iptal edilecektir.

e) Diğer istihdam şekilleri

Kuruluşlar, atamaları kararname ile olan görevler ve bunların denkleri hariç olmak üzere, bu Karar'da bahsi geçmeyen her türlü personel alımından önce Hazine Müsteşarlığından izin almak zorundadır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber