Enerjiye 4 milyar dolarlık çağrı

Enerji sektörüne yatırımcı ve finansörlerin ilgisi artıyor. Asya Kalkınma Bankası, bu yıl enerjiye 4 milyar dolarlık bütçe ayırdı. Enerji Yatırımları Başdanışmanı Yongping Zhai, "Asya ve Uzak Doğu'da enerjide faaliyet göstermek isteyen Türk şirketlerine kaynaklarımız sonuna kadar açık" çağrısında bulundu.

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 12 Ocak 2016 08:56, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Enerjiye 4 milyar dolarlık çağrı

Asya Kalkınma Bankası (ADB) Enerji Yatırımları Başdanışmanı Yongping Zhai, bu yıl enerji sektörüne ayıracakları 4 milyar dolarlık kredinin en az yarısının yenilenebilir enerji projeleri için kullandırılacağını belirterek, "Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde enerji sektöründe faaliyet göstermek isteyen Türk şirketlerine kaynaklarımız sonuna kadar açık" dedi. Zhai, bankanın enerjiye ayırdığı kredinin, ağırlıklı olarak yenilenebilir enerji projeleri, enerji verimliliği, altyapı, elektrik iletim ve dağıtımda kullandırıldığını söyledi.

ÇİN, HİNDİSTAN YARARLANIYOR

Özellikle Çin, Hindistan, Pakistan, Bangladeş ve Vietnam gibi ülkelerin banka fonlarından büyük ölçüde yararlandığını ifade eden Zhai, şöyle devam etti: "Bu yıl enerjiye 4 milyar dolar kredi ayırıyoruz. En az 2 milyar dolarlık kısmı yenilenebilir enerji için kullandırılacak. Kalan kısmı akıllı şebeke yatırımı, enerjiye erişimi kolaylaştıracak, verimliliği esas alan altyapı yatırımlarına yönlendirilmesini hedefliyoruz. Şu halen birçok proje kredisi onay aşamasında. Kredi desteği verilen ülkelerin büyüklükleri göz önüne alındığında genellile Çin, Hindistan, Pakistan ve Endonezya'daki projeler daha büyük çaplı oluyor."

KAYNAKLARIMIZ AÇIK

Zhai, banka olarak enerji sektörüne ayrılan kredi hacminin 2020'ye kadar yıllık 6 milyar dolara yükseltilmesini amaçladıklarını ve destek sağladıkları ülkelerde daha faal olmayı istediklerini anlattı. Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde enerji sektöründe faaliyet göstermek isteyen Türk şirketlerine danışmanlık hizmeti verilebileceğine işaret eden Zhai, "Asya ve Uzak Doğu ülkelerinde enerji sektöründe faaliyet göstermek isteyen Türk şirketlerine kaynaklarımız sonuna kadar açık. Ayrıca,16-17 Mart'ta Filipinler'de düzenleyeceğimiz İş Fırsatları Forumu'nda Türk şirketlerini ağırlamaktan memnun olacağız" dedi. Asya Kalkınma Bankası, geçen yıl enerji sektörüne 5 milyar doları bulan finansman sağlamış, kredi verdikleri en büyük proje ise Hindistan'ın 1 milyar dolar maliyetindeki "Yeşil Koridor Projesi" olmuştu.

ADB'nin yıllık kredi toplamı 6 milyar dolar

Enerjiye 2016'da ayrılan pay 4 milyar dolar

Yenilenebilir enerjiye kredi 2 milyar dolar

Türkiye'nin ADB'de sermaye payı yüzde 3,44

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber