Bürokrasiyle savaş başlıyor

Haber Giriş : 05 Kasım 2006 09:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık 2007 yılı için eylem planı hazırladı. Buna göre devlet de özel sektör mantığıyla çalışacak ve ?bugün git yarın gel' bitirilecek.

BAŞBAKANLIK bürokrasinin gereksiz evrak isteme ve ağır hareket etme hastalığına karşı savaş açtı. Başbakan Erdoğan'ın, ?Türkiye'de bürokratik oligarşi hakim' sözleri ile sık sık eleştirdiği bürokrasiye karşı eylem planı hazırlandı. 2007 yılında pilot uygulamasına başlanacak olan eylem planı ile gereksiz kırtasiyeciliğin önlenmesi ve vatandaşın işinin çabuk görülmesi amaçlanıyor.

ÖZEL SEKTÖR MANTIĞI

Kamu kuruluşlarının özel sektör mantığıyla hizmet vermesi için hazırlanan eylem planı çerçevesinde vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlarına yapacakları belli başlı başvurular için standart form belirlenecek. İşlemlerin internet ortamında yapılması sağlanarak gereksiz kırtasiyecilik önlenecek. Eylem planı şu yenilikleri içeriyor:

VATANDAŞ MEMNUNİYETİ

Valilikler ve kaymakamlıklarda tek başvuru noktası kurulacak. Vatandaş memnuniyeti ve şikayeti anketi tüm kurumlarda uygulanacak. Kurum yöneticilerinin ve personelinin performans değerlendirmesinde bu anketlerin sonuçları baz alınacak. Kamu yönetimi hizmet envanteri çıkarılacak. Belediye hizmetlerinde gereksiz bilgi, belge ve evrak istenmeyecek. Kurumlar arasında evrak trafiği hızlanacak.

İLK UYGULAMA YERELDE

Eylem planı ilk olarak vatandaşlarla en çok muhatap olan belediyelerde başlayacak. Belediyelerin değişik kurumlarla yazışmaları sonucu şekillenebilen bazı ruhsat ve izinlerin verilmesi süreci incelenecek. Pilot uygulama sonunda belediyelerin belli konular için isteyeceği belgelerin ne kadar ve nasıl azaltılacağı tespit edilecek. Vatandaşlar kendilerinden istenen belgeleri internet ortamında da sunabilecek. Uygulama öncelikle inşaat ve iskan ruhsatlarının verilmesi süreci ile özel sağlık kurumlarının ruhsatlandırılmasını kapsayacak.

ALO 150 HIZLANDIRDI Öte yandan bürokratik işlemleri hızlandırmak için başlatılan ilk uygulamalar meyvelerini vermeye başladı. 2006 başında uygulamaya konan ?Alo 150 - Doğrudan Başbakanlık' (BİMER) hattı halktan yoğun ilgi gördü. Uygulamayla ekim ayına kadar yaklaşık 200 bin evrakın işleminin kısa sürede tamamlanması sağlandı.

star

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber