Diyanet ihtiyacını açıkladı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 06 Kasım 2006 14:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Devlet Bakanı Mehmet Aydın, 13 bin 228 yeni din görevlisine ihtiyaç duyduklarını söyledi. Aydın, halen 6 bin 217 imam hatip ve 693 müezzin-kayyım kadrosunun boş olduğunu hatırlatarak, kadrosu olmayan 9 bin 822 cami bulunduğunu da bildirdi.

Bakanlık ve bağlı kuruluşların bütçe tasarılarının görüşmeleri TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda sürüyor. Komisyonda bugün Devlet Bakanları Mehmet Aydın, Beşir Atalay ve Kürşad Tüzmen'e bağlı birimlerin 2007 yılı bütçeleri ele alınacak. Devlet Bakanı Mehmet Aydın, bakanlığının 2007 yılı bütçe sunuş konuşmasına başlamadan önce Ecevit'in ölümünden duyduklarını üzüntüyü dile getirerek, hizmetlerinin unutulmayacağını belirtti. Bakan Aydın, Bülent Ecevit'e 'rahmet' eşi, yakınları ve sevenleri ile Türkiye'ye başsağlığı dileğinde bulundu.

Diyanet'ten sorumlu Devlet Bakanı Mehmet Aydın, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Diyanet'in 2007 Mali Yılı Bütçe Tasarısı üzerinde sunuş konuşmasında ise cami içi ve dış hizmet ve faaliyetlere ağırlık verdiklerini kaydetti. "Din görevlilerimiz ve müftülerimiz vatandaşlarımızın mahalle ve köylerine kadar özel ziyaretler düzenlemektedir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ne özel irşat programları uygulanmıştır. Bu bölgelere yönelik 3 yılda bin 427 konferans ve panel düzenlenmiştir" diyen Bakan Aydın, 1 milyon 16 bin 97 kitabın ücretsiz dağıtıldığını belirterek, Diyanet'in bir de koro kurduğunu açıkladı.

CEZAEVLERİNDE 461 VAİZ GÖREV YAPIYOR

Kadrolu 461 cezaevi vaizinin görev yaptığını hatırlatan Aydın, Cumhuriyet savcılıklarının talebi üzerine cezaevlerinde 400 civarında personel görevlendirildiğini bildirdi. Son 2 yılda gerçekleştirilen başarılı hac organizasyonundan dolayı Diyanet İşleri Başkanlığı'nın merkezi Londra'da bulunan izleme grubunda Uluslararası Başarı Ödülü ve Suudi Arabistan Hac Bakanlığı'nca takdir belgesi aldığını belirten Aydın, Diyanet'in yayın hizmetlerine de büyük önem verdiğini kaydetti. Aydın, çocuklar için bir dizi bilgilendirici kitap, İslam'a Giriş Serisi kitapları ve "Dünya Dinleri", "Neden Müslüman Oldum", "Dini Kavramlar Sözlüğü" gibi eserler çıkarıldığını, 7 milyon 170 bin 121 kitabın ücretsiz olarak camilere ve vatandaşlara dağıtıldığını söyledi.

ALMANYA'DA İSLAM İLAHİYAT BÖLÜMÜ AÇILDI

18 ülkede büyükelçilik bünyesinde "din hizmetleri müşavirliği", 22 konsolosluk bünyesinde de ataşelik oluşturduklarını belirten Aydın, müşavirlik ve ataşelikler emrine sınavla seçilen 991 din görevlisi görevlendirildiğini açıkladı. Aydın mahalli din görevlisi görevlendirmek amacıyla Frankfurt Goethe Üniversitesi'nde "İslam İlahiyat Bölümü" kurulduğunu, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi bünyesinde de "uluslararası ilahiyat bölümü" açıldığını bildirdi. Aydın, başkanlığın toplam kadro sayısının 88 bin 564, dolu kadro sayısının 79 bin 652 olduğunu belirterek, ihtiyaç duyulan kadrolar konusunda şu bilgileri verdi:

"Ülke genelindeki cami sayısı 77 bin 777'dir. Bu camilerde 57 bin 500 imam hatip, 9 bin 853 müezzin kayyım görev yapmaktadır. Halen 6 bin 217 imam hatip, 693 müezzin-kayyım kadrosu boş bulunmaktadır. KPSS'yi kazananlardan 3 bin 254 imam hatip, 250 müezzin kayyım, 520 Kuran Kursu öğreticisi atama için gerekli çalışmalar sürdürülmektedir. Bu atamaların yapılması halinde bile ibadete açıldığı halde kadrosu bulunmayan 9 bin 822 cami de dikkate alındığında bugün itibariyle toplam 13 bin 228 din görevlisine ihtiyaç vardır. 2006'da 40 engelli vatandaşımız müezzin-kayyım olarak atandı. Diyanet'le ilgili teşkilat yasa tasarısı çalışmaları da son aşamaya geldi".

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber