Kansere bağışıklık sistemiyle darbe

Londra Üniversitesi'nde, bağışıklık sisteminin kanserli hücrenin vücuttaki tüm mutasyonlarıyla savaşması sağlandı. Bilim insanları tekniği kullanarak kişiye özel aşı üretme peşinde

Kaynak : Sabah
Haber Giriş : 05 Mart 2016 07:10, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57
Kansere bağışıklık sistemiyle darbe

İngiliz bilim insanları, bağışıklık sistemini kanseri yok etmeye programlayacak bir metot buldu. Londra Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, tümörlerin en zayıf noktalarını oluşturan tümör belirteçlerini saptadı. Ortaya çıkartılan bu belirteçler immünoterapi yönteminden yararlanılarak bağışıklık sistemine hedef gösterildi. Böylece, her hastaya özel aşılar geliştirerek kanseri yok etmek mümkün olacak. Tedavi yöntemi iki yıl içinde hastalar üzerinde denenecek. Bugüne kadar bazı immunoterapi yöntemleri ile hastalarda mucizevi sonuçlar alındığı biliniyor. Bu yöntemler genelde bağışıklık sisteminin işini yapmasını engelleyen unsurları ortadan kaldırarak, kanserle vücudunun kendisinin savaşmasına imkan tanıyor.

MUTASYONLARIN KÖKÜNE İNİLECEK

BBC'nin sağlık muhabiri James Gallagher tekniğin amacını "Bağışıklık sisteminin direksiyonunu ele geçirerek bağışıklık sistemine fren etkisi yaratan unsurları ortadan kaldırmak " olarak özetliyor. Çalışmaya mali destek sağlayan Cancer Research UK vakfından Profesör Peter Johnson, laboratuvar deneylerinde etkileyici sonuçlar gördüklerini söylüyor. Bağışıklık sistemi üzerinde uzun süredir çalışan bilim insanları bu yolla tam etkili bir kanser aşısı henüz bulunamadı. Ancak uzmanlara göre bunun sebebi, vücut savunmasının yanlış hedeflere yönlendirilmesi. Sorun, kanser hücrelerinin birbiriyle aynı olmaması. Kanser tümörleri farklı mutasyonlarla dallanıp budaklanarak bir ağaç gibi büyüyor. Buna da "kanserde heterojenlik" deniyor. İşte bu araştırmada bu "ağacın gövdesi"nde, bir başka deyişle kanserin merkezinde antijenleri, yani kanser hücrelerinin yüzeyinden çıkıntı yapan proteinleri değiştiren mutasyonları belirlemenin yolu bulundu. Araştırmacılar bu teknikle kişiye özel aşı üreterek kanseri yok etmeyi hedefliyor.

'HAREKETLİ BİR ŞEYİ AVLAMAK GİBİ'

Prof. Charles Swanton (Londra Üniversitesi Kanser Enstitüsü): Bu çalışma çok heyecan verici. Artık tedavi önceliklerini belirleyebilir ve her hücredeki tümör antijenlerini hedef alabiliriz. Her hastaya özel hazırlanacak, bağışıklık sistemlerinin kanser hücrelerini görebilmesini sağlayan aşılar yapılabil e ce k .

Dr. Marco Gerlinger (Londra Üniversitesi Kanser Enstitüsü): Değişip evrilebilen kanserler, başlangıçtaki antijeni kaybedebilir veya maskeleyebilir. Bunlar sürekli değişen hedefler, o yüzden kontrolleri güç olabilir. Bu tedavi yöntemi hareketli bir şeyi avlamak gibi.

Dr Stefan Symeonides (Edinburgh Üniversitesi): Bu araştırma immunoterapi ilaçlarının etkilerini de daha detaylı anlamamızı

sağlayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber