İnternetin erişim ücretini düşürün' Kamudaki web sitesi sayısı fazla

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 10 Kasım 2006 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD), e-Devlet projesi ile ilgili hazırladığı raporda Türkiye'nin öncelikli olarak interneti yaygınlaştırması gerektiğini belirterek bunun için erişim ücretlerinin düşürülmesinin şart olduğunu kaydetti. Raporda İletişim Vergisi'nin 2000-2001 kriz döneminde yükseltildiği de vurgulanarak "Bu tedbirler vergi gelirlerini artırırken e-hizmetlere olan talep üzerinde olumsuz etki yaratıyor olabilir" denildi.

OECD'nin e-devlet projesi ile ilgili olarak hazırladığı ve önceki gün Bilişim 2006 etkinlikleri sırasında açıklanan 117 sayfalık raporunda, Türkiye'nin e-devlet uygulamasında internet erişiminin artırılması ve geniş bant uygulamalarına öncelik vermesi gerektiği belirtildi. Raporda, internet hizmetinin sunumundaki artan rekabetin maliyetlerin düşürülmesi açısından önemli olduğu vurgulanarak bu ortam sağlandıktan sonra teknoloji seçimi ve altyapı genişletme tiplerinin mümkün olduğu kadar piyasa güçlerine terk edilmesi gerektiği vurgulandı. İnternet trafiğinin artırılmasıyla altyapı yatırım kârlılığının da artırılabileceğinin vurgulandığı raporda, devletin iş dünyası ve vatandaşları kamuya olan ödemelerini internet bankacılığı üzerinden ödemeye teşvik etmesi önerildi. Böylece kârlılık fırsatının artacağının belirtildiği raporda, internet kullanımının da yaygınlaşacağı kaydedildi.

e-Devlet prim tahsilatını artırdı

Raporda, sosyal güvenlik kurumlarına yapılan 2.5 milyon dolarlık kamu yatırımı sayesinde sahteciliğin önlenmesi konusunda yıllık 1 milyar dolarlık tasarruf sağlandığı belirtildi. Sosyal güvenlik tahsilatının 2003'te 12.5 milyar dolardan bugün 17.9 milyar dolara ulaştığı ifade edilerek "Bu başarı e-devlet uygulamaları sayesinde daha iyi kontrol sistemlerinin oluşturulması ile gerçekleşti" denildi. Türkiye'de bilgi toplumunu güçlendirmek için ilave girişimlerin gerektiği vurgulanarak okullarda bilgisayar okur-yazarlığının artırıldığı ama daha fazlasını yapmaya ihtiyaç olduğu kaydedildi. Raporda, kişisel verilerin korunması ve e-yetkilendirme konularında yasal çerçeve hazırlanması gerektiğine de dikkat çekildi.

Kamudaki web sitesi sayısı fazla

Raporda, e-Dönüşüm İcra Kurulu'nun e-devletin gelişimi konusunda güçlü bir gözetim fonksiyonu yapamadığı belirtilerek "Bu, merkezi ve yerel düzeyde e-devletin genel uygulamasıyla paralel olmayan strateji ve politikaların gelişmesine yol açabilir" denildi.

Raporda, Temmuz 2006'da Türkiye'nin kamu kesiminin 10 bin 667 web sitesine sahip olduğu ve bunun 3812 adedinin merkezi kamu kurumlarına ait olduğu belirtilerek "Bu kadar çok sayıdaki site kullanıcıların fayda temin etmesini önemli ölçüde azaltmaktadır" denildi. Raporda, vatandaşların bilgi ve hizmete tek bir noktadan erişebileceği bir devlet portalı üzerinde çalışıldığına da dikkat çekildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber