Ucuz depresyon ilacı piyasadan çekiliyor

Kaynak : Radikal
Haber Giriş : 12 Kasım 2006 12:53, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ile piyasada bulunan 'İmipramin hidroklorür' etken maddeli ilaç, üretici Novartis firması tarafından gerekçe gösterilmeksizin üretimden çekiliyor.

Açıklamanın gerekçesi yok

Novartis firması doktorlara birer mektup göndererek Tofranil'in Mart 2007 itibarıyla Türkiye'de üretilmeyeceğini ve piyasaya verilmeyeceğini

açıkladı. Gerekçe içermeyen açıklama, psikiyatri uzmanları tarafından hayretle karşılandı. Dünyanın hemen her ülkesinde üretimi ve kullanımı sürdürülen bu ilacın üretiminin durdurulma kararının, fiyatının düşük olmasından kaynaklandığı tahmin ediliyor.

Türkiye Psikiyatri Derneği Merkez Yönetim Kurulu adına Dr. Şeref Özer, dünyada 1958'den bu yana, ülkemizde 40 yılı aşkın süredir kullanılan

İmipramin'in, depresyon tedavisinde doğrudan etkili ilk ilaç olduğunu ve etkinliğinin sayısız araştırmayla kanıtlandığını belirtti. Açıklamada, "Günümüzde İmipramin'den daha etkin bir anti depresan ilaç henüz üretilememiştir. Dahası, yeni bir ilacın etkinliğinin sınanması için araştırmalarda 'altın standart' olarak kabul edilmekte, yani yeni bir ilacın o alanda etkin olduğunu belirlemek için en az İmipramin kadar etkin olduğunu kanıtlaması gerekmektedir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber